2 nap, több mint száz művészeti program a Bartók Béla Boulevardon az Eleven Tavasz keretében. Az idén 10 éves Bartók Béla Boulevard az Eleven Tavasszal igyekszik korhűvé tenni a századforduló ikonikus negyedét. Idei esemény különlegessége, hogy a Helló Európa Fesztivál részeként jelenik meg, mely eseménysorozat az Európai Uniós csatlakozásunk 20. évfordulóját ünnepli szerte a városban, ingyenes programokkal.

Nem is csupán kulturális sétányról beszélhetünk, hanem sokkal inkább labirintusról vagy akár összművészeti csapdáról: bármely utcából téved ugyanis a gyanútlan látogató Bartók Béla útra, nem menekülhet a májusi elevenedés elől, hiszen a kerület kultikus szerveződése immáron a Gellért tértől a Feneketlen-tóig igyekszik élénkíteni a kortárs kulturális párbeszédet. Kiemelten fontos küldetése ugyanis az idei programnak, hogy erősítse a látogatók társadalmi szerepvállalását, legyen szó akár kisközösségeink mentális egészségéről, a közös történeteink megőrzéséről és továbbadásáról, vagy egy fenntarthatóbb élet felé vezető út kijelöléséről.

A teljesség igénye nélkül a Medence Csoport újrahasznosító műhelyében használt reklámanyagokból készíthetünk egyedi táskát, Péczely Patríciával textilhulladékokból álmodhatjuk meg lakásunk egyedi díszítőelemeit,  Halmos Mónika megismertet minket az etikus növénygyűjtés és a balkonkertészet alapjaival, Schlammerné Milner Anna pedig a legfiatalabb generációt célozza interaktív workshopjával, ahol többek között papírokból, ruhacsipeszekből és műanyag kupakokból alkothatjuk meg új kedvenc játékunkat. 

Az idei Eleven Tavasz számos olyan önismereti workshopot kínál a látogatóknak, amelyek a mentális egészségtudatosságot célozzák, méghozzá a legváltozatosabb kreatív eszközökkel: az Érzékelés és Felfedezés Műhely szakértői intuitív, játékos és önreflektív séták során kalauzolnak minket egyre mélyebbre valóságérzékelésünk sűrű erdejében – ezáltal is közelebb kerülve régóta kutatott válaszainkhoz. 

Az idei Eleven Tavasz még azoknak is képes újdonságot mutatni, akik már jól ismerik a Bartók Béla Boulevardot, ugyanis a rejtélyes anekdotákkal teletűzdelt helytörténeti séták mellett A mi utcánk biztosítja, hogy mi magunk is újraírhassuk köztereinkhez fűződő viszonyainkat. A KultBazaar összművészeti programja ugyanis élő alkotótérré változtatja a Gárdonyi teret: öt kortárs író négy képzőművésszel, három zenésszel és közel egy tucat színésszel kiegészülve gondoskodik arról, hogy a lehető legjobb hangulatban randevúzhassunk a környék valós és lehetséges szereplőivel, ezáltal is felfedezve, milyen változatos utakon kapcsolódhatunk össze lokális örökségeinkkel. Az egész nap elérhető interaktív sétaszínház este fél nyolctól BENZE és a Night Projection jóvoltából nagyszabású fényfestéssel is kiegészül a Hadik ház homlokzatán – és még az sem kizárt, hogy mindebből megtudjuk, miért menekül Dua Lipa a Dunán át vagy hogy mit is keres jobbik énünk a Feneketlen-tó fenekén.

Az esemény online programfüzete a következő felületen érhető el: Programfüzet