[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt

Virtualis világ versus valóság, generációs válság, játékszenvedély,  és gémervilág: ilyen és ehhez hasonló témákból építkezik az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színház koprodukciójában készülő új magyar ősbemutató. Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt premierjére július 5-én kerül sor a Városmajorban. 

Az előadás szövegkönyvét Závada Péter, Varga Zsófia, valamint az előadás rendezője, Kovács D. Dániel jegyzi, aki az olvasópróbán elmondta: „Kiindulási pontként Cervantes Don Quijote-ját választottuk, és megvizsgáltuk, a kortárs popkultúrában hogyan jelenik meg az aktív, világot jobbítani akaró hős története. Főszereplőnk nem a lovagregények, hanem a számítógépes játékok világába menekül egy olyan generációsnak mondható pánik elől, amelynek gyökere a kortársaim körében – és magamon is – tapasztalt felnőni képtelenség”.

A díszlet (tervező: Schnábel Zita) a városi dzsungel hatását kelti, amelyben az utcakép valósághű elemei mosódnak egybe a számítógépes játékok látványát idéző vetítéstechnikával. Újvári Bors és Fekete Máté médiadizájnerek kifejezetten az előadáshoz készítenek egy, a történetnek megágyazó virtuális világot. Szintén a gémerek által ismert karakterekből és helyzetekből inspirálódnak a jelmezek (jelmeztervező: Nagy Fruzsina), valamint az előadás zenei világa is (Sound design: Keresztes Gábor).

Az előadásban az Örkény társulatának kilenc színésze – Hajduk Károly, Tenki Réka, Borsi-Balogh Máté, Kókai Tünde, Nagy Zsolt, Zsigmond Emőke, Terhes Sándor, Vajda Milán és Jéger Zsombor – lesz látható. 

Ősbemutató: 2024. július 5-én 19:00

További előadások:

2024. július 6. 19:00

2024. augusztus 13. 19:00

Jegyek a Városmajori Szabadtéri Színpad jegypénztárában, illetve online, a  kaphatók.

Az előadás a 2024/2025-ös évadban az Örkény Színház repertoárján is látható lesz. 

Bővebb információ: https://varosmajoriszinpad.hu/eloadasok/escape-a-donkihote-projekt-3/

Fotó: Horváth Judit