Felpörögtek a jubileumi év eseményei; a 60 éves Pécsi Balett már a második premierjét tartja Budapesten, ezúttal végre nézők előtt. Épp egy hónapja, hogy a Müpával közös programként, kiemelkedő sikerrel bemutatták a Vasarely-etűdök c. nagyszabású balettet online, most pedig egy újabb produkciójuk debütál Budapesten, a Nemzeti Táncszínházban. ÁdámÉva címmel Molnár Zsolt Harangozó-díjas és Szabó Márton koreográfiájával, Iványi Marcell koncepciójával és rendezésében, Philippe Heritier és Szabó Balázs eredeti zenéjére készül táncszínházi előadásuk. Az előadást Fodor Antalnak ajánlják.

Eredetünkben egyek voltunk, a teremtett világban egységre vágyik Mindenki.

Kilenc – egymástól időben és térben független – képet mutat be az előadás a tánc és a mozgás nyelvén, az emberi egységből való kiszakadás következményeiként. Párhuzamos idősíkok látomásszerű képeiben jelenik meg a mai ember tudatlanságának gyökérproblémája: egy nemekre és nemzetekre hasadt, fél-elembe taszított emberiség. Az első emberpár, Ádám és Éva egysége tartalmazta mindkét pólust: a férfi és a női minőséget. A kettészakadt Férfit és Nőt az édenkertben a luciferi kígyó kísérti, aki állandóan változó alakokban kíséri végig őket az őstudást leváltó hatalmi játszmák illúziójában – az írott történelem eseményein keresztül. Az ősbemutató üzenete: a teremtő gondviselés és a kozmikus egység befogadásának élményét a szeretetben való létezés tudja csak közvetíteni.

Budapesti bemutató: 2021. június 26. 19.00 Nemzeti Táncszínház
Pécsi bemutató: 2021. november 13. 19.00 Pécsi Nemzeti Színház
Ádám: José Blasco Pastor / Tuboly Szilárd
Éva: Karin Iwata / Kis Jana Luca
Kígyó: Marina Pérez Ahedo / Koncz Péter
Árnyék: Kócsy Mónika / Frank Edina
Hunor: Matola Dávid
Magor: Varga Máté
Dúl király lányai: Frank Edina / Rónaki Nina, Pintér Rebeka
Halál angyala: Koncz Péter
Arkhónok, maszkosok: Balogh Csongor, Erdélyi Zsombor, Frank Edina, Kis Jana Luca/Karin Iwata, Koncz Péter/Marina Pérez Ahedo, Matola Dávid, Molnár Zsolt, Pintér Rebeka, Rónaki Nina, Szabó Márton, Szendrey Rebeka, Szendrői Bence, Tuboly Szilárd/José Blasco Pastor, Varga Máté