A Duna Táncműhely decemberben mutatta be legújabb előadását Juhász Zsolt rendezésében, melybe különböző művészeti területekről érkeztek a közreműködők, a produkció az ő közös alkotási folyamatukon keresztül született. Hajadonok címmel 2024.január 25-én lesz újra látható az előadás a Nemzeti Táncszínházban.

Négy fiatal lányt látunk a színpadon. Néha egyszerre, néha váltják egymást. Néha átadják egymásnak a „stafétát”. Zenével, énekkel, tánccal, mozdulatokkal. Néha ösztönzik, néha uralják egymást. Néha közelednek és néha távolodnak de mindig vágyakoznak: akár a kapcsolódás, egy férfi, akár az elszakadás, a függetlenedés iránt. És változnak, mint a holdfázisok vagy az
évszakok.

Juhász Zsolt már 2021-es A tizedik menyasszony c. előadásában is erőteljesen támaszkodott a magyar (és több más nép) autentikus néptáncában uralkodó női táncformák, a koreográfiáknak a férfi tánchoz képest alárendelt szerepük megjelenítésére. A koreográfus ezt az utat kívánja folytatni Hajadonok című új produkciójában – ám ez esetben a női princípium áll az előadás középpontjában. Az előadók száma utal az évszakok és égtájak számára, ezen keresztül a nő és a természet szoros kapcsolatára.

A négy női szereplő ugyanakkor különböző művészeti területről – tánc, népzene és jazz, valamint prózai előadás – érkezik, így valójában a Duna Táncműhely az eddig legerősebben multidiszciplináris előadására készül. Az előadásban mindenki saját származását, saját
művészetét jeleníti meg a színpadon, így a francia sanzonok világától, az erdélyi magyar népzenén keresztül az amerikai jazz is megjelenik majd a színpadon.

A műfajok találkozása tehát a fő irányvonala a Hajadonok című produkciónak, melyet 2024. január 25-én, 19:30-tól a Nemzeti Táncszínházban láthat majd a közönség.

További információ: https://tancszinhaz.hu/musor/hajadonok/2776