Fotó: Mekli Zoltán

2017 után újra közönség elé lép Magyarországon a világhírű tenor, Ramón Vargas. A New York-i Metropolitan színpadát frenetikus beugrással meghódító, onnét pedig a világhírnévig meg sem álló mexikói sztárénekes magyarországi koncertjeit 2022. május 3-án a győri Olimpiai Sportparkban, valamint május 5-én a debreceni Kölcsey Központban láthatja a Bartók Tavasz közönsége. A lenyűgöző spanyolajkú operaénekes áriaestjei ezúttal is korábbi hazai muzsikuspartnerei, a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével valósulnak meg.

Ramón Vargas, a világhírű tenor karrierje 1992-ben vett döntő fordulatot, amikor a New York-i Metropolitan Opera Lammermoori Lucia-produkciójában Luciano Pavarottit helyettesítette Edgardo szerepében. Nem sokkal később már a milánói Scalában lépett színpadra, Verdi Falstaffjában Fenton szólamát énekelte, a szenzációs előadás rendezője Giorgio Strehler, karmestere Riccardo Muti volt. Ramón Vargas a továbbiakban olyan operaházak rendszeres vendége lett, mint a Teatro Colón (Buenos Aires), a Royal Opera House (London), a Teatro Real (Madrid), az Opéra National (Párizs), a bécsi Staatsoper vagy a Veronai Aréna. A Bartók Tavasz koncertjeinek műsoráról a Papagenónak adott interjújában Vargas elmondta: „Szép és hosszú karrier áll mögöttem, egy ilyen áriaest pedig jó alkalom arra, hogy az egész eddigi repertoáromból válogassak. Mozart Don Giovannijától egészen a Tosca Cavaradossijáig jutunk majd el, miközben lesz Verdi és Donizetti is.” Mozart, Donizetti, Verdi és Puccini áriáit olasz zeneszerzők operáinak emlékezetes zenekari részletei kötik majd össze.

A koncerteken a Győri Filharmonikus Zenekart a Magyar Állami Operaház és a Müpa közönsége számára jól ismert olasz operakarmester, a Rigolettót és a Pillangókisasszonyt a Metropolitanben is rendszeresen vezénylő Pier Giorgio Morandi fogja irányítani. Karrierje a milánói Scala asszisztens karmestereként kezdődött, mások mellett Riccardo Muti és Giuseppe Patanè mellett, később az Egyesült Államokban, Tanglewoodban Leonard Bernstein és Seiji Ozawa irányításával képezte tovább magát. A Nyugat lányát, a Toscát és Az álarcosbált a Stockholmi Királyi Operaházban vezényelte, itt a vezető vendégkarmesteri posztot is betöltötte; az Aidát Oslóban és Katarban, a Szerelmi bájitalt, a Bohéméletet és a Don Carlost Drezdában, a Macbethet Milánóban irányította.

További részletek és információk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos eseményeiről a https://bartoktavasz.hu/ weboldalon találhatók, frissolvasnivalókért, kulisszatitkokért, interjúkért pedig érdemes ellátogatni a fesztivál hivatalos blogjára.