A 24. Zsidó Kulturális Fesztivál 2022. szeptember 4-től szeptember 12-ig várja a közönséget hét budapesti helyszínen: a Dohány utcai, a Frankel Leó úti, a Hegedűs Gyula utcai és a Rumbach utcai zsinagógában, a Bálint Házban, s idén először lesznek fesztiválprogramok a Madách Színház Tolnay Szalonjában és a Magyar Zene Házában is. A fesztivált hagyományosan a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) rendezi meg a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Broadway Jegyiroda együttműködésével.

Mivel a pandémia miatt nehéz évek vannak mögöttünk, az idei fesztivál jelmondata: „Életörömre hangolunk!”. A színes programkínálatban könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi- és gyermekprogramok szerepelnek, hazai és a nemzetközi művészek előadásában.

A közönség a bő egy hét alatt a magyar zenei élet olyan nagyszerű énekeseivel találkozhat, mint például Falusi Mariann, Koncz Zsuzsa, Rost Andrea, Malek Andrea, Müller Péter Sziámi, Oláh Ibolya, László Boldizsár, Gájer Bálint, Veres Mónika Nika, Szulák Andrea vagy Bauer Andrea. A színházak világában nem csak a prózai alakításaikkal, de az énektudásukkal is kiemelkedő színművészek közül – a teljesség igénye nélkül – olyan meghatározó művészek lépnek fel, mint Kern András, Hegyi Barbara, Hernádi Judit, Fesztbaum Béla, Gubik Petra, Gergely Róbert és a Monarchia Operett sztárjai. A hazai zenésztársadalomból is jelentős művészek képviseltetik magukat: velünk lesz többek között Havasi Balázs, Gerendás Péter, Födő Sándor, Heilig Gábor, Jáger Bandi, Korcsolán Orsolya, Szakcsi Lakatos Béla, Bolya Mátyás, Szokolay Dongó Balázs és Banda Pál. Nem maradhat el a mindenkori Zsidó Kulturális Fesztiválokon mindig hatalmas sikert arató, Jávori Fegya által vezetett Budapest Klezmer Band, Masa Tamás által vezetett Sabbathsong Klezmer Band és a Klezmerész zenekar koncertje, akik idén Janicsák Vecával egészülnek ki.

A fesztivál rendhagyó produkciói közül kiemelendő a Nem tudhatom Radnóti és korunk című est, amelynek résztvevői Mácsai Pál, Fullajtár Andrea, Dés László, Dés András, Lukács Miklós; továbbá az idén 80 éves Barbra Streisand előtt tisztelgő koncert. Egy ősbemutatóra is sor kerül, most először kerül színre Teszter Nelli és Nógrádi Gergely Forró csokoládé című zenés komédiája.

A nemzetközi hírű sztárok közül sikerült Budapestre csábítani az izraeli popzene új keleti díváját, a gyönyörűséges hangú és különleges kisugárzású LALA Tamart, a szintén izraeli Nigun Kvartettet, valamint a szefárd dalok sztárját, Mara Arandát Spanyolországból.

Megnézhetik Szép Ernő Emberszag című regényének új, a Madách Színház által készített filmadaptációját. A Bálint Házban könyvbemutatókkal, gyerekprogramokkal, beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, valamint a Szentély a viharban – a budapesti zsidók megmentése címűszabadtéri kiállítást is megtekinthetik a „Cipők a Duna-parton” holokauszt emlékműnél.

Jegyek kaphatók: www.broadway.hu
Bővebb információk: www.zsidokulturalisfesztival.hu