Kép forrása: Katona József Színház

2021. május 29-én a Katona József Színház Nádasdy Ádám mai nyelvű fordításában, Zsámbéki Gábor rendezésében és Hegedűs D. Géza vendégszereplésével mutatta be William Shakespeare örökérvényű drámáját, a Lear királyt.

Hosszú kihagyás után, örömünnep volt a nap, amikor színész és néző újra személyesen is találkozhatott. A Katona József Színház május 29-én Nádasy Ádám fordításában és Zsámbéki Gábor rendezésében, Hegedűs D. Géza vendégszereplésével mutatta be William Shakespeare örökérvényű drámáját, a Lear királyt.  

Zsámbéki Gábor Lear rendezése erősen groteszk irányt mutat, de Shakespeare műve alapjában sem egy vidám komédia. Míg a 18-19. századi előadásokban a tragikum és a fenség kapcsolódott, Leart szenvedése szinte krisztusi magasságokban emelte. A humor és a groteszk vonal kimaradt a rendezésekből. A Bolond is csak 1838-ban tért vissza az előadásokba.

Lear a társadalom peremére sodródott, kis pont a hatalmas, üres, szinte becketti színpadon. Elhamarkodott, meggondolatlan lépése tragédiák sorozatát indítja el. Zsámbéki rendezése sem kíméli meg Leart, láthatjuk, ahogy a hatalmát elvesztett uralkodót lányai szinte gyámság alá helyezik és fokozatosan megfosztják mindenétől. Hegedűs D. Géza Learje pedig tűpontosan vezeti végig a nézőket a végkifejletig. A hatalom csak pillanatnyi illúzió, mögötte pedig rengeteg árulás és hazugság húzódik meg. Ember, illetve király legyen a talpán, aki ebben el tud igazodni.