Zöldi Gergely: Koncz Zsuzsa

1322

A Rózsavölgyi Szalonban megtartott hangulatos könyvbemutatón Karafiáth Orsolya beszélgetett az énekesnővel, és Zöldi Gergellyel a szerzővel, ahol elmondták, hogy az album tavaszi, nyári délutánok és téli esték eredménye, s ez a közös munka 4 és fél évig tartott.

„Ebben a könyvben – a teljesség igénye nélkül, csak úgy nagy vonalakban – egy hosszú utazás képeit, dokumentumait gyűjtöttük össze. Egy utazásét, amely az én történetem, és amelynek első lépéseit észrevétlenül, ösztönösen tettem meg. Őszintén, nem tudom, helyes volt-e mindezt elmesélnem, megmutatnom Zöldi Gergőnek, mert bár a címszereplő kétségtelenül én vagyok, de ez egy sokszereplős sorozat. Sokan csináltuk együtt, hosszabb-rövidebb ideig. Változtak az idők, volt, aki maradt a régiek közül, és jöttek újabb társak. Ma is ezt a történetet éljük, és rendületlenül megyünk tovább az úton, melyre az elején ráléptünk. A sorstól remek, tehetséges játszótársakat kaptam, sokat köszönhetek nekik” – mondta Koncz Zsuzsa.

Az albumot lapozgatva időutazáson vehetünk részt, közben megismerhetjük Koncz Zsuzsa életének fontosabb állomásait, gyermekkorától kezdve, az előadói pálya 1964-es indulásától napjainkig. A minőségi fotók mellett sosem hallott, érdekes történeteket is olvashatunk:

“Szép békés idők voltak ezek, néha a Bródy írta a matekleckénket Juli barátnőmnél, volt úgy a Sztevanovity fivérekkel meg oroszt tanultam a Metropol sörözőben.”

Néhány különleges évszám és esemény, ami meghatározta ezt a nem mindennapi karriert:

Első rádió felvétel: Te szeress legalább
1969 – Volt egyszer egy lány – első szólista nagylemez.
1970 – Szerelem – első méltó és vállalható lemezem.
1971 – Erkel Színház – első önálló koncert, vendég Hofi Géza, “A sors ajándékának tartom, hogy közelebbről ismerhettem”.
1972 – Élünk és meghalunk – a kedvencem. “Amikor már tudtuk, hogy a világ milyen, de még hittük, hogy lehet más is, hogy talán tőlünk majd megváltozik”. Ez Bródy első dala, amit zeneszerzőként is maga jegyez.
1973 – Jelbeszéd – a bezúzott lemez – az Illés ezután felbomlik.
1977 – X – a 10. lemez ezzel a címmel jelenik meg. Rajta a csodás dal, mely Arany balladák világát idézi számomra – a Bordódi Kristóf (maga Bródy János), s bús lírai énje.
1984 – Fonográf búcsúkoncertje – egyben az első, és az utolsó közös ének Szörényivel.

Beszédes lemezcímek:

1988 – Fordul a világ – a cím afféle jóslat lett.
1991 – Illúzió nélkül
1993 – Ne veszítsd el a fejed
1998 – Csodálatos világ
1999 – Miért hagytuk, hogy így legyen
2016 – Vadvilág

A könyvet diszkográfia zárja, benne kislemezek, nagylemezek, rádiófelvételek és videókiadványok. Zöldi Gergely szerint szubjektív portré készült, amely nívós fotóalbum formájában a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg. Lapozgatva az akkori fiatalok újra a 60-as 70-es 80-as években érezhetik magukat.

Jó szívvel ajánlom a rajongók mellett kortársainknak is, egy kis időutazásra, s ahogy a szerző írta előszavában: Nézegessék szeretettel!
Székely Ágota