A népszerűsítés és a környezettudatosság nevében új kampány indul „Zöld Tavasz Veltelinivel” névvel! a zöld velteliniekér. Valójában ez nem egy kampány, hanem életünk újrakezdésének története. Hiszen annyira bezárkóztunk már november óta, hogy szinte már azt sem tudjuk, hogy milyen szabadon borozni…. Illetve féltjük a bolygónkat a mindent felfaló környezetrombolástól. ” Zöld Tavasz Veltelinivel ”ebből táplálkozik, ez hajt minket és szeretnénk, hogy minél többen értesüljenek erről. Soroljuk fel, hogy miből áll össze az elején emlegetett triplazöld… Ebben az induló tavaszi zöldellésben (első zöld) vegyük ki a részünket a jóból! Zöld veltelinizzünk (második zöld) együtt, mi segítünk rátalálni a fajtára. Illetve adjunk a felelős és környezettudatos hozzáállásnak (harmadik zöld) is és váltsuk vissza együtt a Borbázisban az üvegeket. Csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat és közben még jól is érezzük magunkat, ráadásul segítjük vásárlásainkkal a magyar borászatokat! Ne feledjük, az egészséges borkultúra gyakorlása természetesen segíti az immunrendszerünket ezekben a nehéz időkben. A nemes és felemelő célok beteljesülésekor bónuszként a bortudásunkat is gyarapítjuk, tehát hajrá Zöld Tavasz Veltelinivel!

A Remény színe a Zöld

November óta van lefagyva az ország-világ, nincs valódi hús-vér közösségi élet, nincs borkóstoló, színház, kocsma, kávézó, mozi, étterem és csak maszkok vannak mindenütt. Pandémia tépázta időkben, amikor a közösségi oldalak és az emberek csak az emlékeket ventilálják ki magukból, kell egy friss kezdeményezés! A Remény színét vegyük fel és teljen meg lelkünk és poharunk zöld áhítattal… A Borbázis életet visz a Tavaszunkba, méghozzá triplazölddel!

Szomjazzuk a Tavaszt!

Milyen volt idén a Furmint Február? Leginkább semmilyen, otthon elmorzsoltál néhány könnycseppet belül, hogy de milyen jó volt tavaly vagy előtte. Áprlisban induljon a Zöld Tavasz Veltelinivel, mert nemcsak Ausztria képes jó zöld velteliniket készíteni. Mi magyarok is ott vagyunk a szeren, sőt! Nem kell szégyenkeznünk egy cseppet sem a hazai zöld veltelinik kortyolása közben. Most adjunk időt a zöld veltelininek és magunknak, mert megérdemli és nekünk is jár már a gyönyörű Tavasz!

A gyümölcsös és könnyed méltatlanul háttérben

A monarchia borának is nevezhetjük, mivel Ausztria a fő országa, de a cseheknél is jelentős a termelés és Magyarországon is szépen van belőle ültetvény. Az osztrák származású zöldveltelini a tramini és a St. Georgen nevű szőlők természetes kereszteződésével született meg. Nincs köze a többi veltelini fajtához (piros veltelini, korai piros veltelini) nem áll velük rokonságban. Hazánkban majd 1500 hektáron termelik (Ausztriában 13000 Ha) és arányaiban a leggyakrabban az Etyek-Budai, a Balatonboglári és a Soproni borvidéken fordul elő (Neszmély, Pécs és Tolnai is jeleskedik a témában). A lösz talajokon jól érzi magát, de a szárazságot nem kedveli. Cserébe bírja a fagyokat és kevésbé rothadékony. Gyakran könnyed, gyümölcsös, fűszeres borokat készítenek belőle, de pezsgőre is alkalmas a masszív savszerkezete miatt. Nem nagyon lát nálunk hordót, pedig odafigyeléssel a sűrűbb alapanyag bírja a fát. Borainak általában két fő motívuma a gyümölcsösség és a könnyedség. Indulhat vele a Tavasz!

Milyen a szőlője és a bora? Tele van jó tulajdonságokkal!

Ő az, aki mindig zöld, még ha cukorral teliek is a bogyók… A zöld veltelini szőlő fürtje jellemzően közép-nagy, vállas, tömött, megnyúlt, gömbölyű, éretten is zöld színű pontozott bogyókkal. Se szeri se száma a jó tulajdonságoknak, a borászok számára a leginkább az, hogy csak egyszerű borászati technológiát igényel. Metszéskor nem szabad túl sok világos rügyet hagyni (alacsonyabb vagy közepes tőketerhelésnél) zamatos, illatos, élénk savtartalmának köszönhetően üde, friss bort termelhetünk rajta. A gasztróban illik a salátákhoz és halételekhez vagy tésztákhoz, de van, aki az “aranyozott húshoz”, a bécsi szelethez kortyolja legszívesebben. Rántott Hús bornak is kinevezhetjük! Mehet magában is a veltelinizés, de szódával felhúzva is megállja a helyét, ha rendben van a savkészlete. 

Az üvegvisszaváltás is Zöld!

A Borbázis Borkereskedésnél már több éve fut ez a projekt, ami nagyon boros és nagyon zöld! Kortyolod a jó magyar borokat és hegyekben állnak nálad az üres üvegek? Rendben, nem marad nálad az üveg, hanem kidobod a kukába. Ne tedd! A Borbázis jogosan büszke arra, hogy az első olyan borkereskedés, amely vásárlóinak biztosítja az üvegvisszaváltás lehetőségét. Legyél Te is a Borbázis Klub tagja, hogy annak összes előnye mellett üvegeidet is kedvezményre válthasd! Legyél Te is környezettudatos borfogyasztó! Hisznek benne, hogy a Föld bolygó ránk bízott értékeivel felelősen kell gazdálkodni – borászatok áldozatos munkáját, vásárlók bizalmát és a környezetünk egészségét megbecsülik.

Áprilisban kezdjük el a Zöld borozást! 

Soroljuk fel, hogy miből áll össze az elején emlegetett triplazöld… Ebben az induló tavaszi zöldellésben (első zöld) vegyük ki a részünket a jóból! Zöld veltelinizzünk (második zöld) együtt, mi segítünk rátalálni a fajtára. Illetve adjunk a felelős és környezettudatos hozzáállásnak (harmadik zöld) is és váltsuk vissza együtt a Borbázisban az üvegeket. Csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat és közben még jól is érezzük magunkat, ráadásul segítjük vásárlásainkkal a magyar borászatokat! Ne feledjük, az egészséges borkultúra gyakorlása természetesen segíti az immunrendszerünket ezekben a nehéz időkben. A nemes és felemelő célok beteljesülésekor bónuszként a bortudásunkat is gyarapítjuk, tehát hajrá Zöld Tavasz Veltelinivel

hasznos linkek:

üvegvisszaváltás  https://www.borbazis.hu/uvegvisszavaltas
Borbázis Borkereskedés: https://www.borbazis.hu/