Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválja 2020. augusztus 14-től 23-ig várja a látogatókat! Ez a hagyományos, mégis mindig sok újdonsággal szolgáló programsorozat egyszerre hat az emberben lakó művészetkedvelőre, a természetjáróra, a gasztronómia hívére és persze a finom borok szerelmesére.

Az idei, több mint félszáz programból álló rendezvény magas színvonalú komolyzenei hangversenyekkel, színházi és irodalmi estekkel, jazz koncertekkel, kirándulásokkal, kiállításokkal, családi és gasztronómiai programokkal várja a helyi közönséget és az ország más vidékéről érkező, minőségi kikapcsolódásra vágyó látogatókat egyaránt. A látogatók a rendezvényekhez kapcsolódóan több mint egy tucat pincészet, köztük a Fesztivál hivatalos borszállítója, a Grand Tokaj kiváló borait is megkóstolhatják.

A Zempléni Fesztivált most az teheti különlegesebbé, hogy egyike azon kevés programsorozatoknak, amelyeket az eredetileg tervezett időpontban lehet megtartani. A rendezvény körülményeiben a szervezők természetesen messzemenőkig figyelembe veszik a hatályos jogszabályokat, aktuális rendelkezéseket.

A programok többségét továbbra is a komolyzene műfajához tartozó koncertek alkotják, de hagyományosan erős a jazz kínálat, és a társművészetek palettája tovább szélesedett. A színházi- és irodalmi estek mellett idén lesz illúzionista előadás is és újra hat kiállítás nyílik a Fesztivál keretében.

Az augusztus 14-i Nyitókoncerten közreműködik a Budafoki Dohnányi Zenekar, az est szólistája Balogh József zongoraművész, karmestere pedig a Fesztivál művészeti vezetője Hollerung Gábor lesz. Műsoron Beethoven Egmont-nyitánya, a III. c-moll zongoraverseny és  Dvořák VIII. szimfóniája.

Augusztus 15-én a Dohnányi Zenekar Szerencsre utazik, ahol bécsi klasszikusok, Haydn, Mozart és Beethoven egy-egy kompozíciója csendül fel. Ugyanaznap Sátoraljaújhelyen este 7-kor Tóth Vera a Budapest Jazz Orchestra kíséretével lép fel.

Augusztus 16-án, vasárnap a cirkuszművészet kedvelőit várják Tokajba: a Paulay Ede Színházban az Illúzió Mesterei lépnek föl, köztük Hajnóczy Soma, a bűvészet kétszeres világbajnoka, valamint Nagy Molnár Dávid bűvész, világbajnoki ezüstérmes illuzionista is.

17-én este a Tokaj Fesztiválkatlan Teátrumában Tompos Kátya, Takács Nikolas és a Jazzical Trió „lapozza föl” a Great Hungarian Songbook-ot. Műsorukon olyan slágerek szerepelnek, mint a Megáll az idő, Mások vittek rossz utakra, Nem várok holnapig. A Müpa produkciójának zenei vezetője, hangszerelője Káel Norbert, a rendező Böhm György.

17-én és 18-án, Sátoraljaújhely-Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumában és Tokajban a Paulay Ede Színházban Az élet értelme – Egypercesek száz percben címmel Mácsai Pál és Lukács Miklós Örkény István novelláiból összeállított estjét láthatják.

Augusztus 19-én, több különleges műsor a kínálat. Tokajban, a Paulay Ede Színházban Marc Camoletti világsikerű bohózata, a Boeing, Boeing – Leszállás Párizsban kerül színre. Trianon 100. évfordulájára emlékezve, de kultúránk megőrzésének jeleként a Lavotta Kamarazenekar az elszakított területek egy-egy magyar zeneszerzőjének műveiből állítja össze a sátoraljaújhelyi Városháza udvarán este 8-kor kezdődő hangversenyét. Fél 9-kor a Tokaj Fesztiválkatlanban Feke Pál és társulata az István, a király rockopera keresztmetszetét, koncertváltozatát viszi színre. A címszereplő mellett Dolhai Attilát, Szomor Györgyöt és Novák Pétert is láthatják.

A négynapos, augusztus 20-23-i hétvégére különlegesen színes kínálattal készül a Zempléni Fesztivál.

21-én, pénteken az Egy nap Mádon rendezvénysorozat keretében először a református templomban az Ábrahám Consort és Megyesi Schwartz Lúcia operaénekesnő ad Bach hangversenyt; ezt követően választani lehet: a Royal Tokaji Borászat udvarán a Honvéd Férfikar bordalait vagy a Barta Pincében Barabás Lőrinc programját. Este fél 9-kor kezdődik a Demetervin Pincészet udvarán „Nincsen más ebben a dalban” címmel a Cseh Tamás – Bereményi Géza est, Bereményi Géza és a Vodku fiai közreműködésével. Ezen a napon este 8-kor Sátoraljaújhelyen, a Városháza udvarára Várdai Istvánnal, új művészeti vezetőjével érkezik a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

22-én folytatódik a hagyományos A megérthető zene sorozat, ahol Hollerung Gábor karmesteri magyarázataival, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Budafoki Dohnányi Zenekar és neves szólisták közreműködésével Händel: Messiás című oratóriumának részleteivel ismerkedhet meg a hallgatóság. Ugyanezen a napon Sárospatakon a Basilica Minorban a Honvéd Férfikar énekel, Tarcalon a friss Kossuth-díjas Várjon Dénes zongoraművész a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló****-ban ad hangversenyt, az Ábrahám Consort és Megyesi Schwartz Lúcia pedig Tolcsván a Református templomban szólaltatja meg Bach műveit. Este fél 9-es kezdettel pedig Rúzsa Magdi koncert lesz a Tokaj Fesztiválkatlanban.

23-án, a Fesztivál záróhangversenye az SRK Wáberer Sportcentrumban Mozart: Don Giovanni operájának szcenírozott, és a rendező Hábetler András által újragondolt változata lesz – kiváló szólisták és a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével; vezényel Guido Mancusi.

A kiemelt nagyprogramokon kívül számtalan kamarakoncert, gyerekprogram várja az érdeklődőket.

A jazz műfajából az olyan sztárok mellett, mint Csemer Boglárka, Malek Andrea, a Kollmann Gábor Quintet, a Gadó Gábor Quartet, idén is helyet kaptak a fiatal tehetségek, köztük a Rodek Balázs Trió, Nagy-Babos Rebeka Quartetje és a Coquette Jazz Band.

A képzőművészet rajongói több egyéni tárlat mellett a P’Art művészcsoport, azaz sárospatki képzőművészek gyűjteményes kiállítását láthatják.

A programokról részletes információ a www.zemplenifesztival.hu honlapon, valamint a fesztivál facebook oldalán található.