Fotó: Bakonyi Tibor

Viola Szandra költőnő 2017-ben, a Könyvhéten útjára indította az országos „Viselj verset!” kampányt, amelyben lemosható verstetoválásokat tervezett; a kollekció a 2017-es év legmenőbb kollekciójaként debütált. A szokatlan performanszairól is ismert költő ezúttal, a „Viselj verset!” mozgalom második állomásaként, április 11-én minden eddiginél látványosabb irodalomnépszerűsítő akciót szervez: egy különleges irodalmi fashion show-t. Kezdeményezéséhez olyan kiváló művészek csatlakoztak, mint például Xantus Barbara, Lázár Balázs, Tallián Mariann, Sipos Judit, H. Varga Tamás, Blaskó Borbála és Pindroch Csaba.

Kiknek szól ez a produkció? Kiknek ajánlod?

Irodalomkedvelőknek felétlenül, de irodalomnemkedvelőknek is, hátha ezúttal megszeretik és most „elkapják a fonalat” , amely elvezeti őket egy „ruhakölteményhez” vagy egy „verstélyihez”! Ezen kívül gondoltunk a középiskolás korosztályra is, ezért is válogattunk olyan sokat a kötelező olvasmányok közül, amelyeket így játékos, könnyed formában ismerhetnek meg.

Kik lesznek a modelljeid?

Színművészek: Xantus Barbara, Pindroch Csaba, Lázár Balázs, Tallián Mariann, H. Varga Tamás, Sipos Judit valamint egy táncművész: Blaskó Borbála

Szerinted lehetséges releváns kapcsolódási pontokat találni az irodalom és a divat között?

Természetesen. A kulcs az átlényegítés, átváltoztatás, amely mind a művészet, mind a ruha, a jelmez felöltésének sajátja. A testkontúrt éppúgy átrajzolja a ruha, mint a vers, amikor megörökíti egy-egy szereplőjét, lírai alanyát…

Szerintem a kollekciónk darabjai, – melyet Rakovics Borbála Luca segített megtervezni és megvarrni- kiválóan alkalmasak arra, hogy mélyítsék egy-egy vers tartalmát, vagy új hangsúlyokat adjanak neki. A költészetben nagyon sok szimbolikus gesztussal találkozhatunk, ahogy a divatban is. A „versbe öltözés” akár nagyon komoly rituális aktus is lehet, úgy érzem a színészeket is segíti az elmélyülésben az, hogy magukra öltik a sorokat, az egyes versekhez tervezett darabokat.

Mit értesz pontosabban átlényegítés alatt?

Emlékszem arra, a jónéhány évvel ezelőtti napra, amikor nagyon szomorú és elkeseredett voltam, és a legjobb barátnőm, hogy enyhítsen szenvedésemen azt találta ki, hogy cseréljünk ruhát, a ruhacsere pedig- akárcsak a mesében működött, nekem őt, neki pedig engem kellett játszania, így ideig-óráig sikerült feledtetnie a bánatomat. Talán ez a történet jól szemlélteti, hogy mit jelenthet valamit felölteni, egy-egy művészi erejű sort felfesteni magunkra.

A magyar költészet napját József Attila születésnapján ünnepeljük, az ő versei is szerepet kapnak a performansz során?

Igen, feldolgoztunk néhány József Attila verset is, de nem csupán klasszikus versek, idézetek lesznek, a nézők számos frappáns, kortárs átirattal is találkozhatnak.

A ruhák milyen anyagokból készülnek?

A különböző textilek mellett többféle papírt is használunk. Jelszavaink között található az újrahasznosítás is, de nem csupán fóliát, papírt és könyveket hasznosítunk újra, hanem gondolatokat, verssorokat is, ahhoz hasonlóan, ahogy kortárs költők alkalmazzák az intertextualitást, az átírást, a szabad parafrázisokat.