Világkép – Kepes András

Kepes András újságíró, író és egyetemi tanár Budapesten, Bejrútban, illetve Buenos Airesben végezte általános és középiskolai tanulmányait. Későbbi munkái és televíziós pályafutása (így pl. Világfalu című sorozata) során is rengeteg tapasztalatot gyűjtött a különböző kultúrákról, azok egymáshoz való viszonyáról, valamint a beilleszkedés nehézségeiről. Jelen kötete egyfajta GPS-ként segít eligazodni az olvasónak zűrzavaros világunkban.

Kepes egyszerűen, érthetően, minden indulattól és előítélettől mentesen osztja meg velünk a gondolatait, írásai érintik kelet és nyugat, házasság, boldogság, család, gasztronómia, és a nagyvárosi témákat. Számos érdekességet tudhatunk meg arról, hogy milyen szokások uralkodnak a különböző kultúrákban Japántól Mongólián át az amazonasi esőerdőkig. Saját élményeit és tapasztalatait meséli el nekünk úgy, mintha csak anekdotázna.

A könyv fókuszában nem az áll ami elválaszt, hanem az ami összeköt. A rengeteg különbözőség, konfliktus mellett egymás kultúrájának megismerésével talán jobban megértjük a mi európai gondolkodásmódunktól eltérő társadalmakat is. Ezzel egy picikét enyhíteni lehet azt a feszültséget, amely modern világunkat nyomasztja. Visszafogottan, elegánsan mesél nekünk sok mindenről, míg végül eljut ahhoz a véleményéhez, hogy a civilizációnk fennmaradásnak záloga nem a gyűlölködés és a folyamatos konfliktuskeresés, hanem az együttműködés.
Paksiné Péteri Julia