Világhálóval fogott boldogság

Dédanyáink, nagyanyáink korában még a párválasztás nem okozott semmilyen gondot. Ott haltak, ahol születtek, így környezetükben szinte mindenki, mindenkit ismert, sok esetben már kis gyermekkorukban eldöntötte az apjuk, hogy ki is lesz a leendő férjük, feleségük.  Nem kellett keresgélni, válogatni a kérők, és az eladósorba került lányok között. Mára ez már teljesen megváltozott.

Nem vagyunk helyhez kötve, bátran beutazhatjuk a világot, választhatunk új lakóhelyet magunknak a föld bármelyik pontján. A házasság intézménye is megváltozott, – hogy ez jó vagy rossz, az már más kérdés – nem is igazán ragaszkodik mindenki ma már a „papírhoz”. És persze akkor sem történik semmi tragédia, ha éppen ott helyben, – ahol élünk – nem találunk számunkra megfelelő társat. A mai világban mikor mindent összeköt a világháló, bárhol rábukkanhatunk másik felünkre, hiszen a párkereső oldalak ezt naponta kínálják fel az interneten. Semmi más dolgunk nincs, mint hogy feltöltsük a megfelelő adatokat magunkról, megfogalmazzuk mire és kire is vágyik szívünk, és ezt egy enterrel „fellőjük” a nagyvilágba. Szerencsés esetben ismerkedésre vágyó, és párkereső emberek tucatjai fognak válaszolni rövid időn belül. Innentől kezdve már rajtunk múlik, kinek, és hol fogadunk örök hűséget.

Sándor Anikó legújabb könyvében Igor szintén egy társkereső oldalon bukkan rá élete szerelmére, aki egy fiatal thaiföldi lány. Gyönyörű, apró, törékeny, Igor álmainak asszonya. Szerelem lesz első látásra, – persze csak fényképen – de nem csak a külsőség, ami szerelembe ejti a fiút, hanem az a lágy női hang is, amit mindennap két órát hall, az interneten keresztül. Csak pár hónap telik el az első szerelmes suttogások óta, és élete legnagyobb lépésére szánja el magát. Neki ez a lány lesz a felesége, vagy senki más! Összekuporgatott pénzéből repülőre ül, és meg sem áll Bangkokig, hogy végre személyesen is találkozzanak, és mint férj-feleség térjenek haza. A valóság azonban más, mint amit a fiú remélt. Hazugság, hazugság hátán, napok múlva már el sem tudja dönteni, mi a való és mi nem. De ahogy a mondás is tartja, a szerelem nem ismer akadályt! Szép lassan kibontakozik egy gyönyörű, szívbe markoló történet, aminek a kezdete még a rendszerváltáskori időkre nyúlik vissza.

Sándor Anikó mesterien ábrázolja a két különböző kultúra találkozását, hogy mennyire máshogyan gondolkodnak a thai emberek, és mennyire más szerepük van az életben ott a nőknek, mint nálunk. Nem csak egy szép történetet olvashatunk, hanem egy teljesen más világot is megismerhetünk általa. A könyv nem mondható túl hosszúnak, ezért akár egy nap alatt is könnyedén elolvasható, annál inkább, mivel a történet olyan magával ragadó, hogy letenni sem igazán lesz kedvünk.
Németh Tünde

Sándor Anikó
Thaiföldi feleség

Jaffa Kiadó 2018
Ára: 3490 Ft