Versek inspirálta képek

Kép–Vers – Kortárs költők versei képkeretben címmel nyílt meg április 10-én a Magyar Írószövetség Székházában a kortárs írók és költők irodalmi versei által inspirált képzőművészeti alkotások kiállítása. A pályázatot és a kiállítást közösen szervezte a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., a Magyar Napló Kiadó és a Magyar Írószövetség.

A Magyar Költészet Napja alkalmából meghirdetett Kép–Vers pályázat a maga nemében hiánypótló felhívás, amely „végre lehetőséget nyújtott arra, hogy egymástól látszólag távol eső területek, jelesül a kortárs irodalom és a kortárs képzőművészet közelebb kerüljenek egymáshoz, és hogy valódi párbeszéd vehesse kezdetét e két alkotóterület között” – mondta el Bánföldi Zoltán, a Szentendrei Régi Művésztelepen alkotó képzőművész, a kiállítás kurátora.

A képzőművészek a Magyar Napló gondozásában megjelent Az év versei 2016, 2017, 2018, illetve Az év novellái 2016, 2017, 2018 antológiákban szereplő vers vagy novella inspirációjára létrejött önálló műalkotással pályázhattak. Egy alkotó legfeljebb három, őt megérintő verset vagy novellát fogalmazhatott meg a maga képi nyelvén. A művészek változatos technikával dolgoztak: festmények, grafikák, rézkarcok, kerámiák egyaránt szerepeltek a pályaművek között. A kiválasztott képek és versek egymás mellett láthatók a kiállítás időszaka alatt a Magyar Írószövetség dísztermében, bizonyítékaiként annak, hogy a különféle művészeti területek között érdemes hidakat építeni, kapcsolódási pontokat találni.

Csaknem nyolcvan képzőművész nyújtotta be pályázatát, egy részük pedig több pályaművet is készített, így száznál több friss, új műalkotás született a pályázat jóvoltából.

DÍJAZOTTAK
I. helyezésben részesült
NÉMETH ERIKA
II. helyezésben részesült
PUSZTAFI PANNA PÁLMA
III. helyezésben részesült
ÁRKOSSY ISTVÁN

a Magyar Napló különdíjában részesült
CZIMBAL GYULA
a Magyar Napló különdíjában részesül
MÁNYOKI ÁDÁM

Kiállító művészek:
Árkossy István, Bihon Győző, Czimbal Gyula, Csorján Melitta, Dobos Éva, Finta Edit, Fűkő Béla, Gál András, Ghyczy György, Gulyás Andrea, Henn László, Jáger István, Jakobi Anna, Kacsó Péter, Kocsis Eszter, Lévay Jenő, Mányoki Ádám, Németh Erika, Pusztafi Panna Pálma, S. Horváth Ildikó, Simó Katalin, Szepesi Dóra Anna, Varga József Zsolt, Veszeli Lajos

Az irodalmi alkotások (versek, novellák) szerzői:
Áfra János, Barabás Zoltán, Bíró Gergely, Döbrentei Kornél, Fecske Csaba, Ferdinándy György, Fodor Ákos, G. István László, Győri László, Kántor Péter, Kántor Zsolt, Kovács István, Ladik Katalin, Lukács Sándor, Mezey Katalin, Murányi Zita, Nagy Zsuka, Oláh János, Papp-Für János, Szabó T. Anna, Szondi György, Szőcs Géza, Tornai József, Ughy Szabina

A kiállítás megtekinthető 2019. április 10-től május 9-ig, hétfőtől csütörtökig, az 1-322-8840 telefonszámon, előre egyeztetett időpontban.
A pályázat és a kiállítás a Versmaraton keretein belül valósul meg.
Fotó: Várady Nikolett