Város a fővárosban

A Kairosz Kiadó sorozata „Féltett kishazák” néven helyezi reflektorfénybe hazánk egy-egy olyan városát, városrészét, települését, mely kiadványok szerzői jó lokálpatriótaként – s némileg érthető elfogultsággal – mutatják be ezeket a helyeket. A sorozat 9. kötete egy legendás fővárosi kerületbe kalauzol el minket.

Minden magyar ember a magyar nemzethez tartozik, de ezen belül is igazán közel hozzá a szűkebb környezete, a családja, a barátai állnak. De ahogy az emberi kapcsolatainkban teszünk bizonyos megkülönböztetést, ugyanúgy vonatkozik ez arra a területre is ahol élünk. Hazánk Magyarország, melynek minden táját, települését szeretjük, mégis legkedvesebb szívünknek az a szeglete, ahol felnövekedtünk, s hosszú éveket, évtizedeket éltünk le.

Az egyik legutóbbi kötet szerzője Józsa Péter a főváros IX. kerületét, Ferencvárost, vagy, ahogy egykor hívták Franzstadtot mutatja be egy sajátos szemüvegen keresztül. Az íróval felelevenítve a gyermek és ifjúkori élményeket, térben és időben bolyongva, gondolatban bejárhatjuk a Duna part Szabadság (Ferenc József) és Petőfi (Horthy Miklós) hidak közötti pesti szakaszát, andaloghatunk a szocialista időkben át-, majd a rendszerváltás után visszanevezett utcákon. Leírása alapján elénk tárul az egykori Vámház – ma vásárcsarnok – impozáns épülete, halljuk a katolikus és református templomok harangjainak kongását, átéljük a kiskocsmákban való fröccsözés semmihez sem mérhető sajátos életérzését.

Persze ha az mondjuk Ferencváros, nem csak egy kerület, de egy 1899-ben alakult focicsapat is rögtön beugrik, hiszen magyar foci nem létezik a Fradi nélkül. Megjegyzendő a klub hivatalos neve Ferencvárosi Torna Club (FTC) a Fradi elnevezésben az egykori alakuló hely, a Franzstadt rövidített és kicsit torzított neve él tovább.

Egyszóval csodálatos része ez a fővárosnak, megrázó történelmi emlékekkel – gondoljunk csak az itt harcoló 56-os pesti srácokra – impozáns épületekkel – példának okáért itt van a Kálvin téri református templom, mely a második legnagyobb református istentiszteleti hely – hangulatos utcákkal, barátságos vendéglátóhelyekkel.

Egész életre szóló élményt adott hajdan a szerzőnek ez a környék, s ha később másfelé vetette is a sors, mindig szeretettel gondolt ifjúsága helyszínére. Ez a szeretet átsüt a könyv lapjain, így remélhetőleg azon kevesek– ha egyáltalán vannak ilyenek – is eljönnek ide legalább egy nagy sétát tenni, akik csak e könyvecske alapján szerették meg szép fővárosunk egyik hasonlíthatatlanul egyedi részét.
Tölgyesi Tibor

Józsa Péter
Franzstadt

Kairosz Kiadó 2018
Ára: 1500 Ft