Van, akinek kalandokból áll az élet

Mindig érdekes saját élmények alapján megírt naplószerű visszaemlékezéseket olvasni, de ez ennél a könyvnél fokozottan igaz, hiszen egy sokak számára ismeretlen – s ezért talán csodált és irigyelt – világba vezet el minket.

Vannak olyan emberek, akik az életet a könnyebbik végénél szeretnék minden esetben megfogni. Ez vonatkozik a munkára, a pénz megszerzésére, de természetesen a pár – talán ez esetben mégis helyesebb lenne, a partner szót használni – választásra is. Ebbe a csoportba tartozik a könyv írója – becenevén Polszka – is, aki a vele megtörtént kalandokat adja közre könyv formájában. A hitelesség megerősítésére utal, hogy a könyv borítóján piros körbe zárt 18-as szám figyelmeztet, hogy lehetőleg gyerek kezébe ne kerüljön az olvasnivaló, de emellett kiemelt tipográfiával még arra is történik utalás, hogy a szerző nem tompította a múltat, a maguk naturalista valóságában adta közre a szókimondó szövegeket.

A szerzőnek szíve joga – hiszen alapvetően nem dokumentumkötetről, hanem irodalmi alkotásról van szó – azt, és úgy leírni, amit szeretne, de természetesen az olvasónak is vannak jogai. Nevezetesen jelen esetben az, hogy mindenről elhiggye-e, úgy és olyan bemutatásban olvashat a dolgokról, ahogy az a könyvben megfogalmazódott.

A több mint kétszáz oldal tulajdonképpen egy menő srác csajozása ezerrel, a magyar dolce vita, valami olyan kalandsorozat, ami után sok huszonéves fickó megnyalná a tíz ujját. Legalábbis ez a felszín, a mélyben azonban lehetnek kétségei is az olvasónak. Vajon valóban ez lenne egy tartalmas és irigylésre méltó élet, vajon mit érezhetnek azok a lányok, akik a „használat után eldobandó” kategóriába vannak besorolva, vajon egy ilyen életmódnak a jelenén kívül, jövője is van-e? Megannyi kérdés felmerülhet bennünk a könyv olvasása alatt, s ezek jó részére nem tudjuk – vagy lelkünk mélyén talán nem is akarjuk – megadni a választ.

Ebben a könyvben a gondtalannak látszó félvilági életen kívül egyfajta korrajzot is kapunk, milyen az a világ, amelyben manapság élünk, – s talán ami ennél is fontosabb – mi felé halad az a világ, ahol ilyenek egyes tízen- és huszonévesek mindennapjai.

Ez a könyv azonban nyilván nem azért született meg, hogy filozófiai, szociológiai kérdéseket boncolgasson, szórakoztatni – s lehet, hogy látensen még dicsekedni is – szeretne vele a szerzője. Arra tagadhatatlanul tökéletesen alkalmas, hogy egy délutánon át elrepítsen, magával ragadjon minket egy olyan kevéssé ismert világba, ami bár racionálisan távol állhat tőlünk, gyakorlatilag a mai magyar valóság egy – ki tudja mekkora – szelete.
Tölgyesi Tibor

Lengyel András (Polszka)
Egy bűnőző nőstényei

Magánkiadás 2018
Ára: 2990 Ft