Van, aki már sejti a jövőt

Nem elég a remek gondolatokat megfogalmazni, azt úgy is kell eljuttatni az olvasóhoz, hogy befogadása élvezetes legyen, mondanivalója pedig kihívást intézzen az agytekervényeink felé. Ez a szerző mindkettőben magas színvonalon teljesít, nem véletlen a népszerűsége, s világszerte hatalmas olvasótábora. Ez a fickó nemcsak sok érdekességet tud, de azokat magávalragadóan fogalmazza és megossza velünk.

Aki ismeri és olvasta Harari két előző könyvét – Sapiens, Homo Deus – az biztosan ezt is meg fogja vásárolni. S nemcsak azért, hogy teljes legyen a sorozat a könyvespolcon, hanem azért is mert az izraeli szerző minden könyve – így természetesen ez is – egyedülálló élmény.

Történészként könyvet írni – ráadásul azokat el is adni – nem lehet könnyű dolog, hiszen manapság az emberek a könnyen befogadható, a felüdülést jelentő, az élet mindennapi gondjaitól távol tartó olvasmányokat keresik elsősorban. Mégis ez a könyv úgy tudja átadni a filozofikus kérdéseket az emberiség jövője tekintetében, hogy egy percig sem unalmas vagy semmitmondó. Témaválasztás tekintetében az előttünk álló huszonegyedik század lehetséges kihívásait és az emberiségnek azokra adható válaszlépéseit taglalja. Az már közhely, hogy korunkban a technikai fejlődés már eddig is fénysebességre gyorsult fel, s ez a gyorsulási periódus még közel sem ért a végére. Belátható időn belül – s hogy mi ezt akarjuk-e vagy sem, az teljesen indifferens – olyan változások lesznek az életünkben, egyéni és társadalmi szinten egyaránt, amire nem vagyunk, nem lehetünk felkészülve. Néhány százezer éve még bogyókat gyűjtögettünk a pusztában, összebújva reszkettünk a vadállatok hangjától, mára pedig nem hogy a bolygónk, de a teljes univerzum totális feltérképezésére készülünk. Ez a jó pár évezred azonban nem volt elég arra, hogy felnőjünk ahhoz a feladathoz, amit a sors elénk állított, s ennek ellenére meg kell küzdenünk a kihívásokkal, választ kell találnunk a roppant bonyolult és összetett kérdésekre, ha nem szeretnénk nyom nélkül eltűnni a természet süllyesztőjében.

Kérdés pedig jócskán van előttünk, s a válaszokon sincs sok időnk törni a fejünket, mert a világ nem vár. Egyértelmű, hogy valamit tennünk kell, de hogy az elképzeléseink megfelelő reakciók-e az idő nyújtotta kihívásokra, azt ma még csak megtippelni tudjuk. Az azonban már most látszik, hogy az emberi faj, csak globálisan lesz képes eredményesen harcba szállni és fennmaradni.

Ez a könyv –afféle jó tanár módjára – először a problémákat, kérdéseket vázolja fel, majd a rájuk adható válaszok széles skáláját teríti elénk. A harmadik rész elsősorban a mérhetetlen fejlődésen átment technológia, és a még mindig nevetségesnek ható politikai küzdelmeinknek szentel figyelmet. A negyedik rész – akárcsak Goethe bűvészinasa – azt taglalja, vajon az ember képes-e kordában tartani, vagy egyáltalán megérteni a globális fejleményeket, míg a záró rész olyan kérdésekre keresi a választ, hogy mi emberek egyáltalán kik vagyunk, s mi dolgunk a földi életben? Megjegyzendő, ezek a kérdések évszázadok óta a foglalkoztatják a tudósokat, filozófusokat, de teljesen megnyugtató, kikezdhetetlen választ még senki szájából nem hallottunk, senki írásaiban nem olvashattunk. Természetesen Harari zsebében sincs ott a bölcsek köve, de egy érdekes és elgondolkodtató álláspontot azért ő is megfogalmaz számunkra.

Ha valaki egydélutános, gyorsan elolvasható – s még gyorsabban elfelejthető – olvasmányélményre vágyik, az ne ezt a könyvet vegye le a könyvespolcról. Ha azonban van kedve és ideje elgondolkodni a világ – s benne az ember, az emberiség – sorsán, akkor ehhez remek partnerre, tanárra talál majd ebben a könyvben. A stílusa tanítani való, a tartalma elgondolkodtató, a benne felvázolt végkifejletek egyszerre elborzasztóak és reménykeltőek. Bepillanthatunk általa a várható jövőnkbe, bár az csak évek, évtizedek múltán derül majd ki, hogy amit láttunk az délibáb volt-e, vagy maga a kőkemény valóság. Aki azonban szeret, és nyitott is a gondolkodásra, annak ez a könyv mindenképpen feledhetetlen szellemi kalandot jelent majd. S mi többre vágyhatna az, aki úgy tekinti, az élete nem más, mint élmények, kalandok egymásutánisága.
Tölgyesi Tibor

Yuval Noah Harari
21 lecke a 21. századra

Animus Kiadó 2018
Ára: 4490 Ft