Vállalkozz a lehetetlenre!

Ha mindez olyan sima ügy lenne, hogy a férfi vesz egy kalauzt, s már rögtön mindent tud a nőkkel kapcsolatban, akkor mindenkinek egyszerűbb lenne az élete. A világ sokkal bonyolultabbnak tűnik ennél, de azt sosem árt megtudni, hol rontottuk el, mit kellett volna másképpen csinálnunk, mielőtt elszakadt volna végleg az a fonál, ami életünket párunkkal addig összekötötte.

Egy réges-régi sláger kezdősora valahogy így kezdődik: Holdvilágos éjszakán, miről álmodik a lány… S valóban a férfiak egész életükön át azt szeretnék megtudni, mi járhat imádatuk tárgya fejében. Van olyan férfi, aki egy-egy villanásnyira talán betekinthet ezekbe a titkos gondolatokba, de a legtöbbnek még ennyi sem adatik meg. Pedig ennek a kötetnek a szakember szerzői – négyen is közreműködtek a megírásban, biztos, ami biztos – azt ígérik, megismerhetők a női lélek rejtelmei, tudományosan feltérképezhető a gyengébb nem minden titka.

A könyv első fejezete egyből a dolgok közepébe vág, címe majdnem lehetetlennek tűnő dolgot ígér az olvasó számára: A nők megértése. Az egyik alcím pedig olyan kérdésre keresi a választ, aminek megválaszolási nehézsége vetekedhet az örökmozgó, vagy az időgép feltalálásának kihívásával: Mit akarnak valójában a nők?

A következő fejezetek aztán kézen fogva végigvezetnek minket a társas együttlét különböző stációin, kezdik az ismerkedéssel, majd jön az udvarlás, aztán – talán az erősebb nemnek legjobban ez a rész fog tetszeni – jön az intim együttlét taglalása és az együttélés, mint némelyek számára kívánatos opció. Az utolsó részt szintén elérhetetlen vágyálom kategóriába sorolhatjuk, de az emberi fantázia mérhetetlensége megengedi, hogy szabadjára engedve elképzeljük, hogy ez is lehetséges, ezért ezt a címet kapta: Szeretetben egy életen át.

A könyv szellemes mondatfűzései azonban nagyon is komoly mondanivalót takarnak, amit jól kísérnek a szellemes karikatúrák. Lehet, hogy nem minden olvasó – akár férfi, akár nő az illető – értvele egyett, de amíg olvassa, biztosan mindenki összeveti a saját életében tapasztaltakat a tanácsadók álláspontjával. Lehet, hogy lesznek olyanok, akik eközben döbbennek rá, hogy évtizedekkel ezelőtt mégsem volt jó csajozási stratégia, a padban előttük ülő Mancika hosszú copfját húzogatni óra alatt, s lehet nem kellett volna sajnálni a pénzt az első randevún egy csokor olcsó virágra, mert akkor talán a kislány is engedékenyebb lett volna sok számunkra vágyott területen. (Igaz, olyan olcsó soha nem lehet a virág, hogy egy szegény diák, ne inkább egy jó korsó sörre költse azt a pénzt helyette.)

Tanulni azonban sohasem késő. Az a férfi, aki évek óta boldog házasságban él – ha egyáltalán lesz ilyen az olvasók között – örömmel tudhatja meg azt, hogy sikerült ösztönösen elkerülnie a kapcsolat alatti ezer veszélyes, rá leselkedő csapdát, melyek mind-mind azért voltak, hogy elválasszák őt a feleségétől. Boldogtalan férjeknek azért érdemes forgatniuk a kalauzt, hogyha egyszer majd feltárul börtönük ajtaja, az újabb ismerkedésüknél már tudományosabban álljanak a kapcsolatépítési projekthez férfi-nő viszonylatban. Bár megjegyzendő az elvált férfiak nagy része hiába teszi le a nagyesküt: Soha többé házasság! – vannak, akiknek nem használ a sors figyelmeztetése, s cseberből vederbe kerülve járják végtelen kanosszájukat. Talán azoknak lenne a leginkább hasznos ez a mű, akik előtte vannak az élet egyik legfontosabb és legnagyobb kihívásának – a párválasztásnak – bár lehet, hogy kritikus helyzetekben csak ennyit fognak tudni rezignáltan maguk elé mormolni: Pedig tanár úr, én készültem!

Summa summarum mindent összevetve ez a könyv remek kikapcsolódást ígér minden férfinek – s persze a kíváncsibb nőknek is – aki tudni akarja, a tudomány mai állása szerint mit jár a nő fejében, amikor a párkapcsolatra gondol. S ha még olvasás közben olyan tanácsokat is magunkba szívunk, amiről eddig netán tán soha nem gondoltuk volna, hogy az áhított célhoz közelebb visz majd minket, akkor már valóban ott lehetünk a sikeres párkapcsolat kapujában. Azonban ettől még semmiképpen ne bízzuk el magunkat, mert a neheze csak a küszöb átlépése után következik.
Tölgyesi Tibor

John Gottman- Julie Schwartz Gottman-
Dougles Abrams- Rachel Carlton Abrams
Nőkalauz férfiaknak

Jaffa Kiadó 2018
Ára: 3490 Ft