Valahol utat tévesztettünk

Tudjuk, hogy a manipulációk korát éljük, nap, mint nap politikai irányzatok, kereskedelmi érdekek próbálnak behálózni, meggyőzni, rabul ejteni minket, egy általuk fontosnak tartott cél érdekében. A szomorú az, hogy ez a tendencia ma már az orvostudományban is egyértelműen feltűnik, s káros hatása talán minden egyéb területhez képest pusztítóbb lehet.

A megfelelő orvos kiválasztása egyértelműen bizalmi kérdés, mely súlyosan csorbát szenved, ha ez a bizalom meginog bennünk. Szendi Gábor azonban ebben a könyvében ennél sokkal tovább megy el. Szeretné megmutatni, milyen dogmák fogságában szenvedünk majd, amikor orvoshoz kell fordulnunk, s bizalmunkat nem csak egy személyben, de az egész nyugati típusú orvoslásban megrengeti.

Valamikor – még a múlt században is – úgy történt a beteg gyógyítása, hogy a nagy tudású orvos megvizsgálta, megállapította mi a baj, majd saját kezűleg kikeverte, összeállította azt a medicinát, ami hatásos volt a betegség leküzdésére. A világ fejlődésével azonban mindinkább kettévált a gyógyító, diagnosztizáló tevékenység, és a gyógyszerek elkészítésének folyamata. Az előbbi művelőit orvosoknak, míg az utóbbiakét gyógyszerészeknek hívjuk. Sőt mivel a világ fejlődése kellőképpen felgyorsult, a gyógyszereket egy idő óta már nem kis laboratóriumokban, apró csészékben és tégelyekben kevergetik ki, hanem nagyüzemileg, ipari módon állítják elő. Ez talán még nem is lett volna olyan nagy baj, de a gyógyszerek eladása – az életkor meghosszabbodásával, illetve azon rengeteg ember miatt, akik korunk betegségeiben szenvedtek – kezdett nagyon jó üzletté válni.

Nagyon leegyszerűsítve volt egy gyár – a gyógyszergyár – amelyik folyamatosan termelt, volt a beteg ember, aki beszedte ezeket a gyógyszereket, s köztük, volt az orvos, aki megmondta, melyik betegnek mit kell bevennie. A gyógyszergyárak kapacitása azonban rohamosan emelkedett, ezért szerettek volna minél több terméküknek fogyasztót találni. Kénytelenek voltak tehát erőteljesen az „üzleti partnereket” – a beteg embereket – hozzájuk irányító orvosokra nyomást gyakorolni a fogyasztásnövelés érdekében. S mivel a profitéhség nem ismer tréfát, ennek egyre durvább módjai alakultak ki. Kezdődött onnan, hogy orvoslátogatók keresték fel a praktizáló orvosokat, s különféle előnyöket ígértek számukra, ha a receptekre az ő termékeiket írják fel, s lehetőleg minél nagyobb dózisokban. De amikor ez nem volt már elég, országos méretű egészségügyi kampányokba is belefogtak, amik azt sugallták, – sokszor teljesen megalapozatlanul – hogy az ember ilyen –olyan veszélyeknek lesz kitéve, ilyen-olyan fertőzések áldozatává válik, ha rögtön, és lehetőleg nagy mennyiségben, nem kezdi el szedni a meghatározott pirulákat.

Mivel azonban a gyógyszereket elég alapos, és szigorú előírások alapján lehet csak törzskönyveztetni, megszületett a bűvös – alapjában véve az elnevezés azt takarja, hogy lehet, hogy használni fog, lehet, hogy nem – gyógyhatású készítmény termékcsoport. Töménytelen mennyiségben jelentek meg azok az ásványi anyagok és vitaminok, amiket remek marketinggel kellően el lehet(ett) adni, amit az emberek jó pénzért és szorgalmasan szedtek, de amik hatása – mint azt egy közelmúltbeli kanadai vizsgálat is igazolta – gyakorlatilag kimutathatatlan a szervezet állapotának változása szempontjából.

Szendi Gábor ebben a könyvében is rendkívül olvasmányosan adja közre a sokszor megdöbbentő tényeket. Olvashatunk benne többek között a vitaminok szükségességének mértékéről, a kötelező oltások problematikájáról, a mára teljesen átalakult étkezésünk káros következményeiről, a mell és prosztata szűrések meglévő veszélyeiről. Ez a könyv azonban nem csak érdekes, de- mivel sajnos szinte mindenki érintett a leírt dolgokban – érdemes elgondolkodni, s megszívlelni a közölt tényeken és gondolatokon.

Változtatni mindig lehet, ha megvan bennünk a kellő elhatározás, s érdemes hozzákezdeni akár már mától is, amíg talán még nem késő.
Tölgyesi Tibor

Szendi Gábor
Tévutak az orvoslásban

Jaffa Kiadó 2018
Ára: 3990 Ft