A Hagyományok Háza a tavalyi év végén a Muravidék bemutatkozásával indította útjára Tematikus napok című rendezvénysorozatát. Ennek folytatásaként március 9-én a felújított Budai Vigadóban rendezik meg a Vajdasági napot, ahol a Délvidék gazdag kulturális értékeit, nyelvi, etnikai sokszínűségét ismerheti majd meg a nagyközönség. 

Folytatódik a Muravidéki nappal elindított ’Tematikus napok’ rendezvénysorozat a Hagyományok Háza szervezésében. Március 9-én Vajdaság gazdag kulturális értékeit mutatják be a Budai Vigadóban, ahol számos élményben lehet majd része az érdeklődőknek egész nap.

A gyerek- és családi programok délelőtt 10:30-kor kezdődnek majd a Hagyományok Háza Halmos-Karsai termében.

A felújított Budai Vigadó belső udvarán, az Átriumban 13:30-tól gasztronómiai bemutató és kóstoló lesz, ahol a látogatók ízelítőt kaphatnak a Délvidék jellegzetes ételeiből, italaiból. A kupuszinai Dubacz Éva a méltán híres mákos rétesét fogja az érdeklődők előtt elkészíteni, Hertelendyfalváról Varga Erzsébet érkezik majd, aki szentjánoskenyeres gőzfánkot készít, a borász Smit család pedig borkóstolót tart majd. Ezen kívül természetesen különböző édes és sós süteményeket, illetve a Vajdaságban igen kedvelt vajalját (sült vaj) is megkóstolhatják.

Az élménysütés közben, 14 órától az adai Pendergő tamburazenekar várja a tamburás mesterkurzusra az érdeklődőket.

15 órától az Átriumban bemutatkoznak majd a Délvidéki régiók – Kupuszina, Hertelendyfalva, Ada, Óbecse, valamint Csóka falvainak – viseletei, népdalai, táncai és népmeséi. Közreműködik Csizmadia Anna  és Csizmadia János táncosok, Raffai Judit népmesekutató és főiskolai tanár, Lőcsei Antal mesemondó, valamint a Fokos és a Juhász zenekar.

A programok a felújított Budai Vigadó gazdag teremkínálatának köszönhetően egymás mellett, párhuzamosan zajlanak majd, így mindenkinek lehetősége lesz válogatni az éppen aktuális események között. Az egynapos rendezvény ideje alatt eredeti délvidéki folklórgyűjtéseket is láthatnak majd, illetve Németh Mátyás temerini fotóművész fényképei és egy válogatás is megtekinthető lesz az első vajdasági népművészeti zsűrizés díjnyertes alkotásaiból.

Délután 17 órától az Átriumban közös tánctanítás kezdődik, este 19:30-tól pedig a Vajdasági Nagyzenekar népzenei koncertjét tartják. Ezután 21 órától vajdasági táncházra várják az érdeklődőket, illetve a Hagyományok Háza új táncháztematikájához híven elkezdik a Gömöri tájegység táncainak tanítását is. Egészen hajnali kettőig szól majd a talpalávaló. A jó hangulatról a Juhász, a Fokos és a Pendergő zenekar gondoskodik.

A Tematikus nap rendezvénysorozat ez év őszén a Felvidék bemutatkozásával folytatódik a Hagyományok Házában.