Vágy az újraindítás, de vajon jó ez nekünk?

Az embernek vannak vágyai, amik soha nem hagyják nyugodni: szeretne sikeres, gazdag, és boldog életet élni, s a legjobb az lenne, ha ez az állapot akármeddig is eltartana. A kívánságok még csak-csak összehozhatók valahogy, azonban az örök élet még soha senkinek nem jött össze. Helyesebben szólva, ez idáig nem jött össze, hiszen eme regény hőseinek ezt az aprócska problémát is sikerült áthidalniuk.

Modern korban élünk, a számítógép mindenki asztalán ott van, a mobil minden ember farzsebében vagy táskájában ott lapul. S ha valami nagy gáz van ezen szerkezetek működésével – sokszor lövésünk sincs, hogy mi lehet a gond, ezért nagy bölcsen úgy határozzuk meg a problémát, hogy lefagyott – akkor a legkézenfekvőbb megoldást választjuk: kikapcs, majd újraindítás, de mivel szeretünk azzal villogni,hogy jártasak vagyunk az angol nyelvben, ezt a műveletet szeretjük restartnak nevezni. Mivel egyes felfogások szerint nem sok különbség van egy program vezérelt robot, vagy kiborg és egy földi ember között, kézenfekvőnek látszik, hogy ha valaki meghal, akkor annak is fennáll a lehetősége, hogy megoldásként egyszerűen újra benyomjuk rajta az indítógombot.

A technika világtörténetében már sokszor sikerült egész jó ötleteket megvalósítani a mérnök-orvos felállású duóknak.  Ennek a regénynek a hősei is e foglalkozásokat űzik, de természetesen egy kalandos, fordulatos és meglehetősen szórakoztató könyv nem lehet meg, egy egyszer csak hirtelen odakeveredő nő nélkül, aki hol összegubancolja, hol kibogozza a fordulatos történet kesze-kusza szálait.

Azon felül, hogy az egy ültő helyben végigolvasható regény remek szórakozást, kikapcsolódást nyújt olvasójának, ha nagyon akarja valaki, még filozófiai kérdéseket is találhat a sorok között. Belegondolni is rossz mondjuk, ha az, akitől mondjuk, örökölni szeretnénk, egy gyors beavatkozással ismét életre kel, vagy azt az öreg kollégát, akinek a helyére pályázunk a vállalati hierarchiában, újra meg újra feltámasztják segítő kezek, egy cseppet sem gondolva arra, hogy ennek a szomorú eseménynek a bekövetkeztét mi már évek óta epedve várjuk.

Mindenki megnyugtatására azért közölhetjük, hogy a könyvben említett eljárás még nem hever beadványként a találmányi hivatal asztalán – vagy ha már valaki be is adta volna, még hosszú évtizedekig ott bolyong majd a bürokrácia útvesztőiben – s az emberiség több évezredes történelmében is csak egy személyről van olyan írásos megemlékezés, ami arra utal, hogy feltámadt halottaiból a harmadik napon.

Remek könyv, fantáziadús történet, szórakoztató stílus, mely vitriollal átitatott mondatokkal tart görbe tükröt korunk társadalma elé. Aki méltányolja a minőségi humort, annak nem csak vétek, de egyenesen bűn kihagynia ezt az olvasmányélményt.
Tölgyesi Tibor

L. A. Camper
Restart

Európa Könyvkiadó 2018
Ára: 3799 Ft