Fotó: Várady Nikolett

Szentendrére érkezett június 15-én az Úton van a Cziffra központ országos kulturális roadshow. Az egynapos program során a látogatók részt vehettek egy művészeti sétán, bepillantást nyerhettek a Romani design kreatívműhelyébe. Balogh Tibor festőművész segítségével egy igazán különleges élményfestésben lehetett részük a résztvevőknek. A gyerekeknek sem kellett csalódniuk, hiszen a délután folyamán megnézhették Nyári Oszkár társulatával a Banyamesék című bábos-zenés mesejátékot, az egész napos programot a Canarro együttes tradicionális gypsy jazz koncertje zárta.

Az “Úton van a Cziffra központ” című, 13 állomásos országos kulturális rendezvénysorozat június 13-án Szentendrén egy kiállításmegnyitóval vette kezdetét, melynek keretében a nyár folyamán a legkiemelkedőbb kulturális fesztiválokon, ősztől pedig különböző városokban találkozhatnak az érdeklődők a legszínesebb kulturális műfajokat felvonultató produkciókkal.

A szentendrei MANK Galériában megtartott Emlék-álom-kutya-világ című, kortárs roma festőművésznők alkotásaiból válogatott kiállításmegnyitón Balog Zoltán miniszteri biztos, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár és Balázs János, Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Művészeti Központ Művészeti Tanácsadó Testületének elnöke közösen indították útjára a roma össz-művészeti roadshowt.

A roadshow alkalmával a nyáron összesen 7 városban és fesztiválon szakmai és pódiumbeszélgetésekkel, valamint koncertekkel mutatkozik be a program úgy, mint Szentendre (megnyitó esemény és Pestisűző fesztivál), Pécs – POSZT, Miskolci Opera Fesztivál, Művészetek Völgye, Mesterségek Ünnepe, Szegedi Ifjúsági Napok. A programok a fesztiválok tematikájához kapcsolódnak, ahol roma és nem roma művészek közös produkciójukat mutatják be. A nyári fesztiválszezon után a programsorozat négy vidéki városi helyszínen ősszel folytatódik.

Részletes programok,

Az Úton van a Cziffra központ további nyári fesztiváleseményei:

Június 17. MISKOLC
11:00 – Sajtónyilvános főpróbával egybekötött szakmai beszélgetés: Kávéháztól a Carnegie Hall-ig
A beszélgetés résztvevői:
Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Művészeti Központ Tanácsadó Testületének elnöke
Kesselyák Gergely karmester
Csöbör Katalin a Szimfónia Alapítvány és Alapfokú Művészeti Iskola kuratóriumának tagja
A beszélgetést vezeti: Bősze Ádám
18:00 – Balázs János, Sárközy Lajos és zenekara, Miskolci Szimfonikus Zenekar
Helyszín: Szent István tér – szabadtéri színpad
Vezényel: Kesselyák Gergely
Műsor: Brahms, Sarasate, Paganini, Bartók, Kodály és Liszt művei

Július 13. BIHARTORDA – FALUNAP
13:15 – Romengo zenekar koncertje

Július 27. TALIÁNDÖRÖGD – MŰVÉSZETEK VÖLGYE
A nap folyamán művészettörténeti előadás / közös élményfestés; kézműves foglalkozás a Romani Designnal; beszélgetés a Snétberger Zenei Tehetségközpont oktatóival és tanítványaival; színházi workshop (A Tudás Hatalom Társulat)
Szakmai beszélgetés: Roma tehetséggondozás
Vezeti: Horváth Gergely

Július 27. VÉMÉND – FALUNAP
Zenei koncert.

Augusztus 17. BUDAPEST – MESTERSÉGEK ÜNNEPE
A nap folyamán Sárközy Lajos és zenekarának koncertje; Romani Design divatbemutató; Snétberger Alapítvány jazz koncertje; kézműves bemutatók (kosárfonó, teknővájó, gasztro)
Szakmai beszélgetés: A hagyományos roma mesterségek és a design
Vezeti: Joka Daróczi János

Augusztus 30. SZEGED – SZIN
A nap folyamán fellép: Az ETNOFON zenekar tagjai kiegészülve Romano Drom, a Karaván Família, a Romengo együttes szólistáival; Várkonyi csibészek, mint előzenekar
Szakmai beszélgetés: Példaképek, barátságok, szakmai együttműködések
Vezeti: Novák Péter