Mintegy 400 intézmény csaknem 2000 programmal regisztrált eddig az idén június 22-én megrendezendő Múzeumok Éjszakájára, melynek kiemelt témája idén az utazás és a digitalizáció jegyében az #UtazásÉlményMúzeum szlogen, a rendezvény 2019-es „fővárosa” pedig Szombathely, ahol 8 helyszínen várják majd a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján – jelentette be Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján a budapesti Postamúzeumban.

Az ország legnagyobb kulturális eseményére másfél hét múlva kerül sor. Az idei a 17. alkalom, hogy Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján szélesre tárják kapuikat a múzeumok, és koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal és egyéb érdekességekkel várják az érdeklődőket. A Múzeumok Éjszakája az a program, amelyen a legtöbb kulturális intézmény vesz részt egyszerre: mintegy 400 közgyűjtemény csaknem 2000 programot kínál országszerte. Látogatószámot tekintve is ez az ország legnépszerűbb kulturális programja: mintegy 400 ezer belépést regisztráltak tavaly összesítve a résztvevő intézmények. Az  előzetes becslés szerint ez a szám idén is legalább  ilyen magas lesz.

A programokról részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események, valamint mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, amely„EVENT@HAND MUZEJ” címen tölthető le ingyenesen a támogatott szoftverboltok kínálatából. A fővárosi programokról az ingyenesen hozzáférhető Múzeumok Éjszakája programfüzetből tájékozódhatnak az érdeklődők.

A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája rendezvényei és kiállításai. A felnőtt karszalag 1900 Ft, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 800 Ft, mely nemcsak a csatlakozott intézményekbe való belépésre és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai és az elektromos kisautó körjáratok is.  Idén két új karszalagot is bevezettek a szervezők. Az egyik az early bird jegy volt, melynek ára 1 700 Ft-ba kerül, és csak a kiemelt BKK jegypénztárakban volt kapható egészen május 25-ig. A másik pedig a támogatói/VIP jegy, melynek összege 10 000 Ft. Ennek a karszalagnak két előnye is van, egyrészt a látogató soron kívül bemehet a budapesti múzeumokba, így adott esetben elkerüli a több órás sorban állást a nagy népszerűségnek örvendő helyeken. Ami pedig még fontosabb, hogy a 10 000 Ft-ból 5 000 Ft-al azt a múzeumot támogatja, amelyet kiválaszt az online vásárláskor. Fontos megjegyezni, hogy ez a jegytípus csak online vásárolható!

Akárcsak tavaly, most is lehet online módon, a jegymester.hu oldalon is karszalagot vásárolni. Így kényelemesebben lehet belépőhöz jutni, a karszalag árával pedig támogatni lehet azt a fővárosi intézményt, amelyet a vásárlásnál megjelölünk.

A budapestiek számára ismét lehetőség nyílik a környezettudatos közlekedésre: idén is közlekedhetnek elektromos autóval a látogatók, melyet a GreenGo jóvoltából GGMUZEJ kuponkódddal 40% kedvezménnyel bérelhetnek. Ahogy már megszokhattuk, hét vonalon üzemelteti a BKV múzeumi körjáratait, emellett a kisebb intézményekhez a három útvonalon közlekedő elektromos kisautó körjáratokat is érdemes igénybe venni. A MÁV most is 50%-os kedvezményt biztosít a vonatjegyek árából több nagyvárosba a Múzéjre utazóknak.