Uram! A késemért jöttem!

Ez a mondat ma már irodalmi legendává vált, s ez egy olyan szerzőnek köszönhető, aki senki máshoz nem hasonlítható.

Rejtő Jenő irodalmi értékéről megoszlik az irodalomtudomány kutatóinak véleménye, van, aki értéktelen ponyvának, s van, aki utánozhatatlanul tehetséges írónak tartja. De a tudósok véleménye helyett, talán érdemesebb az olvasókra figyelnünk, s náluk Rejtő mind a mai napig a legolvasottabb, legkedveltebb magyar szerzők között szerepel.

Népszerűségének minden bizonnyal nem regényeinek, bonyolultnak semmiképpen nem nevezhető történetei, sem az összetett jellemábrázolásának utolérhetetlensége az oka. A sajátos stílus lehet a kulcs, ami miatt nemzedékek rajonganak érte, s egészen a kamaszkortól kezdve egész életen át tartó kapcsolatot ápolnak a Rejtő könyvekkel.

Rejtő legtöbb könyvének történetével a távoli Afrikába, a Szahara napégette homoktengerébe jut el az olvasó. Ebben a térségben a hatalmat a francia Idegenlégió uralja, mely nem csak nevében különös hangzású, de tagjai is mind válogatottan – legalábbis az író fantáziájának köszönhetően – különleges figurák. Ami talán leginkább közös bennük, hogy rettenetesen szeretnek verekedni, s még ezen a területen is általában kiemelkedik az adott kötet főhőse, ki alapvetően galamblelkű, de ökle tekintetében gránitszilárdságú, pofonjairól pedig ódákat zeng az észak-afrikai népköltészet. Természetesen nő nélkül nem élet az élet, a sivatagban sem, így mindig feltűnik egy álruhás démon, akinek még széplelkű főhősünk sem tud ellenállni, s képes vaktában minden kalamajkába beleugrani, csak hogy a végén elnyerhesse a démon kegyeit, s remélhetőleg kezét is. Azért azonban senki ne számítson szirupos lányregényre, hisz a rossz oldalon is állnak jó néhányan. Elengedhetetlen szereplő a történetekben az afrikai oroszlánokat is túlordító légiós kiképző őrmester, s a kincsekre pályázó aljas szélhámosok hada. De senkinek nem kell izgulnia, a kötetek végén a legbonyolultabb csomó is megoldódik, néha a legellenszenvesebb figurából is szimpatikus hős, a legreménytelenebb helyzetekből is pofon egyszerű megoldás születik.

A Rejtő életműsorozat majd teljes anyagát adja ki a Kossuth Kiadó – Mojzer Kiadó, hangoskönyv formájában, húsz részben. Egy hangoskönyv megjelenés sikerét nem csak a felolvasott mű, de a hangját kölcsönző színész személye is nagymértékben befolyásolja, így nem véletlen, hogy gondosan megválasztott, sikeres színészek hangján hallhatjuk a könyvek szövegét. A könyv formátumú tok nem csak a hangfelvételt tartalmazó cd-t rejti magában, de néhány oldalt Rejtő gyermekkori naplójából, egy rövid ki kicsodát a könyv szereplőiből, illetve a hangoskönyv tartalmát is. Így nem csak több száz perc MP3-as hanganyaghoz, de érdekes eddig nem publikált Rejtő gondolatokhoz is hozzájuthat a vásárló. S biztosak lehetünk benne, mindkét forma örömet fog neki okozni.
Tölgyesi Tibor

Rejtő hangoskönyvek 1
A láthatatlan légió

Kossuth Kiadó-Mojzer Kiadó 2018
Ára: 990 Ft