Az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány és a Magyar Családi Gazdaság, 2020. augusztus 15-én és 16-án megrendezi a második köböre és etnosport játékokat a Szentendrei-szigeten található Tahitótfaluban. A lovas sportok szerelmeseit, a családokat és a szórakozni vágyókat várják a szervezők a két napos eseményre, ahol az ősi lovas ügyességi játékokon kívül gyermek lovas programok, solymász-agarász bemutató, őshonos magyar állatfajták, állatsimogató, játszóház, kiállítás, kirakodó vásár és finom ételek-italok várják a látogatókat.

Szombat délelőtt megnyitóval, lovas huszár felvezetéses csapatok felvonulásával kezdődik a színes rendezvény, majd köböre elődöntő versenyekkel folytatódik az izgalmas program. Este népzenés mulatsággal zárul az első nap. Vasárnap zenés alakzat lovaglással, magyar ló fajta bemutatóval, sólyom röptetéssel, ifjúsági köböre és dzsirit bemutatóval, köböre döntőkkel várják az érdeklődőket, délután pedig sor kerül az ünnepélyes díjátadóra.

A köböre ősi lovas csapatjáték, amelyet harcos eleink a közép-ázsiai sztyeppéken játszottak, de a játék egészen az 1920-as évekig jelen volt a magyar pusztán. A játék az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő etnosport besorolása alá tartozik, amely egyrészt sport, másrészt egy nemzet kultúráját, történelmét, önazonosságát kifejező játék is egyben. Elnevezése utal a kékes színű farkas bőrre, amit a lovas pásztorfiúk játszadozva egymásnak dobáltak a lóháton vágtázva, miután elejtették a nyájat fenyegető farkast. A játék lényege, hogy a 35-45 kilogrammos fogantyúkkal ellátott szőrös bőr zsákot (a “kecskét”) a versenyzők próbálják az ellenféltől megszerezni és bevinni a kijelölt célba. Ez a nagy képzettséget, erőt és kitartást igénylő lovas játék szkíta, hun, türk és magyar hagyományok alapján került a Kárpát-medencébe, és a kunok tartották életben az Alföldön. Hazánkban körülbelül 20 éve kezdték újra játszani hagyományőrző napokon.

Dr. Bencze István, az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány elnöke és a Kökpár Világszövetség alelnöke részletesen elmondta, miről is szól ez a két napos rendezvény.

– A rendezvény célja, hogy a köbörét és az ősi lovas csapat-játékokat minél többen megismerjék. Hála Istennek Magyarországon nagy az érdeklődés múltunk és az ősi, hagyományőrző lovas játékok iránt. A hun, türk gyökerű népeknél ősidők óta játsszák a köbörét. Minden nép saját nyelvén nevezi meg a játékot: a kazahoknál, kirgizeknél kökpár, orosz nyelv-területen kok-boru, Közép-Ázsia déli részén buszkasi a játék neve. Magyarországon a kunok őrizték meg ezt a lovas ügyességi csapat-játékot köböre néven, így mi is ezt a megnevezést használjuk, hiszen ezzel egy több száz éves nyelvi hagyomány előtt tisztelgünk, amelyre büszkék vagyunk. Tavaly Kazahsztán csapata volt a Kupa külföldi vendége, erre az évre Törökország fogadta el meghívásunkat. Azonban a járvány helyzet miatt a nemzetközi esemény meghiúsult.

A főszervező elárulta, milyen érdekességekkel, kalandos programokkal várják az érdeklődőket.

A szigetcsépi Hucul Pólósok csapatában lépnek pályára a felnőtt női köbörések. Az ifjúsági kategóriában pedig a Megyer Törzs Déli Gyepü Védői Lovas Hagyományőrző Egyesület Pécsről és Bogádról érkező csapatában szerepelnek lányok, akik igazi amazonként a dzsirit nevű türk lovas harci játékot is bemutatják. Nagy hangsúlyt helyezünk az utánpótlásra, hiszen a hagyományőrző lovas sportok gyermekeink számára nemcsak a testi, hanem a lelki és szellemi fejlődést is biztosítják. Fontos lenne, hogy az iskolai lovasoktatás,  lovaglás elérhetővé váljon gyermekeink számára. E téma népszerűsítése érdekében rendezvényünkön sor kerül a „Pöttöm – hucul ösvény” bemutatóra és alakzat lovaglásra, mely csapat legifjabb tagja 7 éves. A kupát idén etnosport játékokkal is bővítjük, hiszen ennek népszerűsége Közép-Ázsiában hihetetlenül gyorsan növekszik, így ezzel a folyamattal is lépést kívánunk tartani. Etnosport kategóriában lovas birkózás, baranta (magyar harcművészet), solymászat, agarászat bemutatókkal készülünk. A rendezvény ideje alatt kispásztor játszóház szórakoztatja a kisgyermekeket,  a Tesz-Vesz alapítvány eszközös játszóháza pedig a kicsiknek és nagyoknak, azaz felnőtteknek is készül népi játékokkal. Állatsimogató és őshonos magyar állatok bemutatója, kirakodó-vásár, valamint finom ételek és italok  is várják a látogatókat. A rendezvény szakmai partnere a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Herman Ottó Intézet.