Ünnep – dán kultuszfilm a Miskolci Nemzeti Színház színpadán

Fotó: Éder Vera

Szabó Máté rendezi Miskolcon a Születésnap című dán film színpadi változatát, melyet Ünnep címen láthat a közönség. A bemutató január 25-én lesz a Kamaraszínházban. A családon belüli szexuális erőszak tabutémájával foglalkozó mű egy igazán megdöbbentő, mélyreható színházi élményt ígér.

Ma van Helge, a családfő hatvanadik születésnapja. A fényűző családi kastélyban minden készen áll a vendégek fogadására, az ünnepi asztal megterítve, a vacsora tálalva. Megérkezik Helgéék három felnőtt gyermeke is, a hirtelenharagú Michael, nővére, Helene, és Christian, aki mindhármuk közül a legsikeresebb. De most meglepően csendes. Egészen addig, míg a vacsora közepén, a rákleves után szólásra emelkedik. Édesapja születésnapjára szeretne felolvasni egy levelet. És feltárul az eddig eltitkolt, szörnyű családi múlt.

A dráma Thomas Vinterberg Születésnap című dán Dogma-filmje alapján született, Hamvai Kornél fordításában kerül a Miskolci Nemzeti Színház színpadára.

Thomas Vinterberg Születésnap című filmje az avantgárd Dogma-mozgalom első alkotása. A technikai trükkök háttérbe szorításával a történetet, a színészi munkát, a témaválasztást helyezi előtérbe. Szabó Máté rendezésében is visszaköszön a kultikus film hangulata. A különleges díszlet és élő kamerafelvételek segítségével mélyebben és más síkon láthatunk fontos pillanatokat az előadásban, mint ahogy a színházi látásmód azt lehetővé teszi.

A rendező elmondta, a film és a dráma is nagyon sokoldalúan és ítélkezés nélkül mutatja meg a családon belüli erőszak felszínre kerülésének olvasatait. – Sokszor abszurd vagy egészen szürreális momentumokat is láthatunk színpadon. Már kisgyermekként megtanulunk sablonokat, viszonyulási módokat az élet különböző szituációihoz. Amikor azonban olyan helyzet áll elő, amivel még nem találkoztunk, eszköz nélkül maradunk – magyarázza Szabó Máté. – Megijedünk az ismeretlentől és elutasítjuk a problémát, vele együtt pedig az áldozatot is. A bűnös kapcsán pedig azzal nehéz szembesülnünk, hogy évekig rosszul ítéltünk meg valakit, nem láttuk, milyen is valójában, hogyan képes valaki, akit nagyra tartottunk, ilyet tenni. Ilyenkor saját magunk előtt is leszerepelünk. Ha ez az előadás elindít a nézőkben egy gondolkodási folyamatot, azzal talán esélyt adunk arra, hogy egy ilyen helyzetben ne álljunk eszköztelenül, és esetleg képesek legyünk jól reagálni – hangsúlyozza a rendező.

Szereplők:

Christian                               
Lajos András
Michael                                    
Rózsa Krisztián
Helene                                      
Szirbik Bernadett
Mette                                          
Prohászka Fanni
Helge                                     
Gáspár Tibor Jászai-díjas, Érdemes művész
Else                                       
Máhr Ági Jászai-díjas
Helmut                                  
Papp Endre
Poul                                       
Simon Zoltán
Nagypapa                              
Kincses Károly
Pia                                         
Tenki Dalma
Kim                                       
Fandl Ferenc
Lars                                       
Kokics Péter
Yousef Al-Hussein                
Feczesin Kristóf
Mette és Michael kislánya     
Baróczi Hanna/Zelenka Janka
Kamera                                        
Hajdufi Péter

Alkotók:

Díszlettervező           
CZIGLER BALÁZS
Jelmeztervező           
FÜZÉR ANNI
Dramaturg               
SÉNYI FANNI
Zene                          
NAGY NÁNDOR
Video                         
HAJDUFI PÉTER
Ügyelő                                  
GAZDÓF DÁNIEL
Súgó                          
BÍRÓ KLÁRA
Rendezőasszisztens  
PÖLTZ JÚLI

Rendező
SZABÓ MÁTÉ

Bemutató előadás:    2019. január 25.  – Kamaraszínház