Radnóti Színház: Csapodár madárka Fotó: Valóczki Dániel

Rajtra készen hat bemutatóval, köztük két ősbemutatóval készül a Radnóti Miklós Színház a 2020|2021-es évadra. A tervek szerint ősztől normál üzemmódban nyit a színház, két premiert is időzítve szeptemberre. A társulat is átrendeződik a következő évadban, Kelemen József és Vilmányi Benett megy el a színházból. A Radnóti társulata jövő évadtól három új fiatal taggal bővül: a színházhoz szerződik a Junior Príma díjas Mészáros Blanka, aki az elmúlt években kivételes tehetségével és nagy formátumú alakításaival generációjának egyik legfontosabb színésznőjévé vált. Diplomázása után a Katona József Színház tagja volt, ahol a Jeanne d’Arc – a jelenidő vitrinében címszerepéért 2019-ben elnyerte a Színházi Kritikusok Céhe legjobb színésznőnek járó díját. A színház csapatát erősíti a jövőben Baki Dániel, aki számos független és kőszínházi produkcióban bizonyította, hogy jelentős és sokoldalú színész, tele tűzzel, játékos és szerethető energiákkal. A Radnótihoz szerződik Nagy Márk, akit a nézők legfőképp a Nemzeti Színházban láthattak, ahol többek között eljátszotta a 2019-es POSZT legjobb előadás díját elnyerő Woyzeck címszerepét.

Csapodár madárka

Az idei évadban kezdte el próbálni a társulat, de a járványhelyzet miatt végül szeptemberben lesz Szőcs Artur rendezésében, Ruzante Csapodár madárka című reneszánsz komédiájának a bemutatója. A Radnóti számára Peer Krisztián, a kortárs magyar költészet eredeti, kendőzetlen hangú alkotója készített a darabból új átiratot. Az előadásban Rusznák Andrást, Sodró Elizát, Pál Andrást, Baki Dánielt és Bálint Andrást láthatják a nézők, díszlet Slárku Anett, jelmez Kovács Andrea, zene Nagy János munkája, dramaturg Sándor Júlia.

Gina

Szeptemberben a második évadát kezdő Radnóti Tesla Laborban a következő bemutatókat láthatjuk:  a Gina című kortárs magyar színdarab az aktuális társadalmi problémákat feszegető előadások sorába illik, amely megtörtént eset alapján készül: egy középosztálybeli házaspár élsportoló fia csoportos szexuális abúzus elkövetőjévé válik. E helyzet feldolgozását vizsgálja a történet, nem a tettes vagy az áldozat, hanem a szülők szemszögéből. Az előadás írója és rendezője a filmrendezőként is ismert Schwechtje Mihály, aki első színházi munkájával, az Örökséggel tette le névjegyét a színházi szakmában. Egyedi módszerrel dolgozik a társulattal: az ősbemutató szövegkönyvét a próbafolyamat alatt, a színészekkel együttműködve, az ő improvizációik alapján írja. László Zsolt, Schneider Zoltán, Martin Márta és Nagy Márk mellett vendégként Török-Illyés Orsolya, Moldvai Kiss Andrea, Hajdu Lujza és Szőke Abigél csatlakozik a csapathoz, a látványt Izsák Lili tervezi, az előadás dramaturgja Kelemen Kristóf.

Don Carlos

Az évad harmadik, novemberi bemutatója Schiller Don Carlosa a frissen végzett Nagy Péter István rendezésében. A spanyol királyi udvarban játszódó családi- és politikai tragédia generációk ütközésének történeteként kerül színre a Radnóti színpadán. Az előadás szabadságkereső hőseit a társulat fiatal színészei, Nagy Márk, Baki Dániel, Mészáros Blanka és Sodró Eliza alakítják, míg II. Fülöp szerepében László Zsolt lép színpadra. A díszletet Devich Botond, a jelmezt Giliga Ilka tervezi, zeneszerzőként Dargay Marcell és Csizmás András, operatőrként Vincze Alina dolgozik az előadásban, a dramaturg Sándor Júlia.

Szerb Antal Száz verse

A Keres Emil Próbateremben láthatjuk decemberben Bálint András új önálló estjét, a Szerb Antal Száz versecímű előadást. A balfi munkatáborban 1945 januárjában elhunyt szerző az élete végén, a háború borzalmainak árnyékában jelentette meg Száz vers címen az általa összeállított világirodalmi antológiát, amely sokakat bevezetett a kötészet világába. Az előadást Deák Krisztina rendezi, a dramaturg Hárs Anna.

Egy csepp méz

Valló Péter, a színház főrendezője idén Shelagh Delaney, angol drámaírónő Egy csepp méz című kamaradrámáját rendezi februárban a Radnóti színpadán, amelyet a színházban már visszatérőnek számító Totth Benedek fordít újra. Az angolszász színházi közegben rendkívül népszerű színdarabban egy fiatal lány vágyai és keserűségei, anyjához való viszonya és nélküle megélt terhessége kerülnek a fókuszba, mindezeken keresztül pedig a marginalizált helyzetben lévők élete. A produkcióban Mészáros Blanka, Kováts Adél, Rusznák András, Baki Dániel és Porogi Ádám játszik, díszlettervező Horváth Jenny, a jelmeztervező Benedek Mari, dramaturg Hárs Anna.

Vad nyomozók

Az évad utolsó bemutatóját május elején a Radnóti Tesla Laborban lesz látható. A latin-amerikai irodalom legszerethetőbb zsenijének, Roberto Bolañonak Vad nyomozók című nagyregénye alapján készít előadást Kelemen Kristóf rendezi. Az elmúlt években többek között olyan díjnyertes előadások fűződnek a nevéhez, mint a Magyar akác vagy a Megfigyelők. Az életrajzi elemeket és a zabolátlan fantáziavilágot ötvöző Vad nyomozókban egy hetvenes évekbeli, mexikóvárosi, underground költőmozgalom életébe pillanthatunk be. A Radnóti Tesla Laborban színre kerülő ősbemutatóban Baki Dániel, Gáspár Sándor, Mészáros Blanka, Pál András, Porogi Ádám, Rusznák András és Sodró Eliza látható, a látványt Schnábel Zita tervezi, dramaturgként Sándor Júlia csatlakozik a csapathoz.