Fotó: Révai Sára

Páratlan panorámájú különleges helyszínen, színes programkínálattal várja 2020 nyarán a kultúra és a történelem szerelmeseit a T9, a budai Vár legújabb kulturális közösségi tere. A Táncsics Mihály utca 9. szám alatti régészeti tárlat szabadtéri helyszínén, a Várkapitányság szervezésében, irodalmi és történelmi estekkel, zenei produkciókkal, tánc előadással, rendhagyó tárlatvezetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várjuk az érdeklődőket.

Augusztus 15-ig ingyenesen látogatható Az első bástya című időszaki régészeti kiállítás, amely a Várkapitányság Nonprofit Zrt. és a Budapesti Történeti Múzeum közös kiállítása. A szabadtéri tárlat mellett idén kulturális és szórakoztató programok is elérhetőek lesznek a különleges helyszínen.
Július 19-én a T9 kulturális programsorozata egy különleges irodalmi előadással indul: a közkedvelt ENEMVÉ egyetlen alkalommal felköltözik a Várkert Bazárból ide, szabadtérre. A Nagy Magyar Versek ezúttal Bach Kata, Vecsei H. Miklós, Wunderlich József előadásában szólnak majd, Ugron Zsolna író és Beck Zoltán (30Y) közreműködésével.

Döbrösi Laura

A régészeti feltárás területén több rendhagyó tárlatvezetés is lesz, elsőként Döbrösi Laura színésznő kalauzolja végig a látogatókat a T9-ben július 24-én. Július 30-án Csorba László történész, majd augusztus 7-én Szabó Simon színész, rendező mesél a Táncsics utca 9. szám alatti izgalmas, rejtett terület kalandos történetéről.

Szabó Simon


Augusztus 4-én Kollár-Klemencz László és Kamarazenekara várja a közönséget az Ég az erdő című új albumának személyes hangvételű dalaival. Az új lemezen Kollár-Klemencz László négy új saját szerzemény is szerepel, melyekben népzenei hatások is felfedezhetők.
Augusztus 12-én jelentkezik a Hol vagy a szövegben? címmel Szabados Ági estje, ami az irodalom és önismeret izgalmas párosítása, az interaktív beszélgetés vendégei Dragomán György és Szabó T. Anna író házaspár lesz.
Augusztus 17-én és 18-án két estén át folytatásos történelmi sorozatot hallhatunk Katona Csaba történésztől a török-magyar kapcsolatokról. Az első rész a budai vár elfoglalásától a pozsareváci békéig, a második rész pedig a krími háborútól a „nagy háborúig” avat be bennünket a történelem izgalmas részleteibe.
Augusztus 24-én a Grecsó Fivérek – Többet magunkról című irodalmi- és táncprodukciós sorozatának kulisszatitkaiba avatja be a közönséget Grecsó Krisztián író és Grecsó Zoltán táncművész, koreográfus, egy izgalmas, könnyed nyári beszélgetés keretében, és meglepetés produkcióval is készülnek.
Augusztus 26-án a Rejtélyes történelem beszélgetéssorozat különkiadásában a budai Vár titkaival ismerkedhetnek meg, szintén Csorba László és vendége segítségével.

A T9 – Az első bástya kulturális és közösségi tér részletes programkínálatát, a jegyekkel és esőnapokkal kapcsolatos információkat a www.t9.hu weboldalon olvashatják az érdeklődők.