Kép forrása: Nemzeti Filharmonikusok

Folytatódik a Nemzeti Filharmonikus Haydn-sorozata a Festetics Palotában. Március 7-én 19:30-kor a szerző Il Ritorno di Tobia (Tóbiás hazatérése) nyitánya csendül fel, ezt követi C-dúr csellóversenye, amelyet az együttes szólamvezető csellóművésze, Kántor Balázs szólaltat meg, végül az F-moll szimfónia („La passione”) zárja az estet.

Az Il ritorno di Tobia (Tóbiás hazatérése) Haydn első oratóriuma; ősbemutatója 1775 áprilisában volt a bécsi Kärntner­tortheaterben. A bécsi Zeneművész Egyesülettől az 1770-es évek közepén érkező megrendelés a mű megírására valódi dísz volt Haydn kalapján. Az ekkor még Európa zenei életétől elzárva, az Esterházy-udvarban alkotó zeneszerző addigi pályájának legambiciózusabb kompozíciójával tett eleget a felkérésnek, noha az apokrif ószövetségi történetet feldolgozó oratórium népszerűségét ma már erősen elhomályosítja két kései testvére, Az évszakok és A teremtés.

HAYDN: C-dúr gordonka-verseny, Hob. VIIb:1

Joseph Haydn C-dúr gordonkaversenyét sokáig elveszettnek hitték; kéziratos másolatát csak 1961-ben találták meg Csehországban. Fiatalkori mesterműről van szó, melyet a zeneszerző feltehetően az Esterházy herceg szolgálatában töltött első éveiben, 1761 és 1765 között komponált a hercegi zenekar kiváló csellistája, Joseph Weigl számára. Haydn zenéjéből ítélve Weigl nemcsak elsőrangú virtuóz, de figyelemre méltóan érzékeny muzsikus is lehetett: a rokokó aprólékosan díszített, kisléptékű melodikájával szemben a C-dúr koncert mindhárom tételét lendületes, intenzív és kifejező dallamosság jellemzi.

HAYDN: F-moll szimfónia („La passione”), Hob. I:49

Joseph Haydn egyetlen f-moll szimfóniáját 1769-ben komponálta. Jézus szenvedéstörténetére utaló La passione mellékneve nem a zeneszerzőtől származik, és bár csak egyetlen késői, németországi kéziratos másolaton szerepel, a szimfóniát mégis széles körben értelmezték és értelmezik ma is a nagyhéthez kapcsolódó, templomi előadásra szánt darabként. A négytételes mű valamennyi tételének alaphangneme f-moll.

HAYDN: Il Ritorno di Tobia – nyitány Hob. la:2
HAYDN: C-dúr csellóverseny, Hob. VIIb:5
HAYDN: F-moll szimfónia („La passione”), Hob. I:49

A csellóverseny szólistája Kántor Balázs, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szólamvezető csellóművésze
Közreműködik: Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból alakult Kamarazenekar

Vezényel: Hamar Zsolt

A Nemzeti Filharmonikusok következő hangversenye:

2019. március 9., szombat, 20:00 – Mátyás templom
Grecsanyinov: Vesperás, op. 59
Km.: Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Vezényel: Horváth József, a Kolozsvári Magyar Opera karmestere