„Törzskávéházamból zenés kávéházba…” – beszélgetés Saly Noémivel

Nemrégiben láttam egy nagyon szép filmet a békebeli Budapestről, majd a vetítést követő beszélgetések résztvevője volt. Budapest történetének e kiemelkedő korszaka Önhöz is közel áll?

Persze, Budapest akkor vált naggyá, tulajdonképpen a kiegyezés és az I. világháború között épült fel nagyjából abban a formájában, ahogy ma is ismerjük, leszámítva nyilván a lakótelepeket és a háborús pusztításokat. Ráadásul nagy szerencsére egy olyan városvezetéssel és egy Fővárosi Közmunkák Tanácsával, amelyik az egész városra kiterjedően az összes projektet remekül koordinálta. Podmaniczky Frigyesnek a Fővárosi Közmunkatanács alelnökének és Bárczy István polgármesternek is nagyon sokat köszönhet a főváros. Ez volt az igazi fénykora és a legvirágzóbb időszaka Budapestnek.

Muzeológus és tanár, aki kultúrtörténeti sétákat vezet, de sok várostörténeti írása és két főzésről szóló könyve is jelent már meg. Honnan e sokoldalú érdeklődés?

Otthon a családban is mindenki sokat olvasott, minden iránt érdeklődött. A 11 évvel idősebb bátyámat legjobban a természetleírások érdekelték, gyerekkoromban mindig elcsórtam az ő Széchenyi Zsigmondjait és Bársony Istvánjait, szóval nekem is kiskölyök koromtól szanaszét volt mindig a fejem minden irányba. Az, hogy bölcsész lettem nem teljesen véletlen, nem volt nagy türelmem a természettudományos tárgyakhoz, legalábbis az egzaktokhoz, matematikához, fizikához nem. A biológiát, földrajzot nagyon szerettem, ezért a város maga is mint egy ilyen nagyon összetett képződmény érdekelt, nemcsak az építészettörténeti és az emberi, hanem a természeti része is. A lekvárfőzés az meg volt otthon, mint minden rendes magyar családban, nyáron befőztünk. A gasztronómiával kicsit összpontosítottabb formában azért kezdtem foglalkozni, mert a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba kerültem dolgozni, és akkor a kezdeti kávéháztörténeti érdeklődésem kinyílt mindenféle irányba.

Krúdy és a kávéházak külön fejezetet érdemelnek, hiszen írásaiban sok csodabogár jelenik meg ebben a környezetben. Valós figurák voltak ezek, vagy csak a képzelet szülöttei?

Hát az attól függ. A figurák, akikről én a Pesti csodabogarak című könyvemet írtam, mind valós személyek, azért is választottam őket. Mivel nemcsak Krúdy írt róluk, hanem mások is, és elég sok mindent meg lehetett tudni az életútjukról. Nagyon érdekes fejek, de persze Krúdynál nagyon sok olyan figura is van, akiket ő más élő személyekből gyúrt össze, akiket már nem tudunk azonosítani. De az biztos, hogy ha még tovább piszkálnánk a Krúdy életművet, akkor nyugodtan össze lehetne állítani még egy, kétszer ekkora vastagságú könyvet is az ő létező csodabogaraiból.

Egy kereskedelmi rádióban hallgattam a Városligettel kapcsolatos beszélgetését. Vezet ilyen sétákat esetleg máshol is?

Nem, a Városligetben nem vezetek. Most két bejáratott városi sétám van, az egyik egy kávéházas, a déli Belvárosban, a másik egy tabáni, ez a kettő a legnépszerűbb, de lehet, hogy később lesz majd váltás vagy bővülés ‒ ez két terület az, amihez a legjobban értek.

Nemrég kerékpártúrán vett részt Prága-Dezda útvonalon ‒ ez komoly teljesítmény. Biztos sok szépet, érdekeset látott, mesélne erről is?

3 évvel ezelőtt az unokatestvéreim hívták fel a figyelmemet egy London-Párizs biciklitúrára és arra gondoltam, ha a 6-8 évvel idősebb unokanővéreim kibírják, akkor én is megpróbálom ‒ nem volt mindig könnyű, de a végén nagyon büszke voltam magamra. Autóbusszal utaztunk Londonig, onnét bicikliúton, sátorral és hálózsákkal kempingezve kerekeztünk Párizsig, majd onnan megint mikrobusszal haza. A következő túrát tavaly másképp terveztük meg, elmentünk a lengyel-litván határra, egy tó partjára, ahol helyben volt a táborhelyünk, és onnét csillagtúraszerűen jártuk be a környéket. Idén pedig a Prága-Drezda útvonalra indultunk el, Prágáig busszal, ahol volt egy nap városnézés, azután 4 napi biciklizés, ez olyan 220-230 km, eltévedéssel egy picit több, 4 napra elosztva, amit a végén egy drezdai szabad városnézéssel zártunk. Az út csodálatos volt, végig folyó mellett kerekeztünk, tulajdonképpen alig vannak emelkedők, gyönyörű a folyópart, a kilátás és a látnivaló, közben megálltunk ezekben szép cseh és német kisvárosokban nézelődni, bár egy esés kicsit beárnyékolta a dolgok élvezetét, de hát ettől még remek túra volt, főleg amikor Drezdában magamra csuktam a Zwinger ajtaját és egész nap néztem a porcelánokat, festményeket, ez bearanyozta az utolsó napomat.

A margitszigeti víztoronyban nemrég egy vetített helytörténeti kiállításon bemutatták Jaksics György gyönyörű könyvét, melynek címe Üdvözlet ​Szent Margit szigetéről. Egy fejezetét Ön írta, és a szerkesztésben is szerepe volt. Régebben is ismerte Jaksics György munkásságát?

Nem, csak akkor ismerkedtem meg vele, amikor a margitszigeti anyagot elkezdte könyvvé összeállítani. Ő fiatalkorában kertészlegény volt a Margitszigeten, és annyira beleszeretett, hogy egész életében gyűjtött mindent, ami a szigetre vonatkozik. Sikerült nagyon érdekes és értékes gyűjteményt összeállítania, amelyben a bélyegektől és az első napi postabélyegzésektől kezdve a különböző eseményekre szóló belépőjegyekig, képeslapokig, plakátokig, a különböző hirdetésekig, a szigetről szóló teljes szakirodalomig, művészi alkotásokig, metszetekig, mindenféle megtalálható. Amikor már óriásira nőtt ez az anyag, akkor találta ki, hogy ebből egy könyvet kellene összeállítani. Tudta, hogy kertészmérnökként nem érthet mindenhez, így került a képbe sporttörténész, színháztörténész, régész és még sokféle szakember, köztük én is, mint vendéglátás-történész. Közben kiderült, hogy elkel még egy kis segítség, mert szöveget is kell gondozni, ezért a könyv összerakásában szerkesztőként és olvasószerkesztőként is részt vettem. Végül nagyon összebarátkoztunk, mert rendkívül rokonszenves, nagyon kedves és jó ember volt ‒ sajnos a közelmúltban egy szívrohamban váratlanul elhunyt. Nagyon örülök, hogy ismerhettem és dolgozhattam vele.
Paksiné Péteri Júlia