Történetének legértékesebb ékszerkollekcióját árverezi el december 17-én a BÁV. A szakértők több mint 300 karátnyi tűzijátékkal készültek, olyan ékszercsodákat válogatva össze, amelyek eddig csupán vágyálmainkban éltek. A Karácsonyi aukció második napján a befektetők kedvenceinek számító kortárs festmények és szobrok kerülnek kalapács alá a MOM Kulturális Központban. Többek között a külföldön is sikeres klasszikus modern alkotók: Maurer Dóra, Keserü Ilona, Victor Vasarely alkotásaira, vagy éppen az előző évben rekordot döntő szentendrei művészek: ef Zámbó István, feLugossy László, Deim Pál és Aknay János műveire is licitálhatnak. Az anyagot most először egy jelentős szoborgyűjtemény is színesíti.

Soha még nem került árverésre a BÁV-nál ilyen értékű ékszerkollekció. Az anyag középpontjában a gyémántok állnak, amelyek nem csupán a hölgyek, hanem a befektetők kedvencei is.

Az első világháború nélkülözései után divatba jött, geometrikus formákat használó, a lehető legtöbb gyémánttal ékített, csipkefinomságú art deco ékszerek a mai napig az elegancia szimbólumának számítanak.  Ennek a korszaknak az ékszerei döntik meg időről időre a hazai ékszerrekordot. Az eddigi rekorder egy éve került árverésre a BÁV-nál, most egy hozzá hasonló 5 nagyobb és 271 különböző nagyságú, összesen 35,9 karátnyi briliánssal ékített platina karkötő 6 millió forintos kikiáltási árral próbál új rekordot dönteni. A tűzijáték azonban itt nem áll meg, a karkötőhöz egy fantasztikus, 144, összesen 5 karátnyi briliánssal ékített art deco melltűt is ajánlanak 1,5 millió forintos kikiáltási áron. A kollekció megkoronázásaként egy 239, összesen 20 karátnyi briliánssal ékített platina nyakék is árverésre kerül, amelyre 6 millió forintról licitálhatnak majd.

Ha karácsony, akkor eljegyzés, melyhez az utóbbi években egyre többen választanak nagyobb briliánssal ékített szolitergyűrűt. Idén lehetetlen lesz nemet mondani például a Tiffany klasszikus gyűrűjére, vagy arra a csepp alakú, 1 karátos briliánsgyűrűre, amely 600 ezer forintért kerül kalapács alá.

Az értékes, akár befektetésre is alkalmas ajándékot kereső licitálókat a klasszikus buton fülbevalók mellett a nagyobb briliánsokkal ékített minimalista nyakékek és lenyűgöző gyöngysorok is várják az árverésen. A nagy márkák rajongóinak első számú célpontja minden bizonnyal David Webb, a sztárok ékszerészének kígyót formázó kitűzője lesz, de versenghetnek a Fope, a Chopard ékszereiért, vagy a Pomellato hatalmas gránáttal ékített gyűrűjéért is.

Aki az ékszerek mellett pedig már az ünnepi asztalra keres fényűző terítéket, bőséges választékot talál az art deco és szecessziós gyertyatartókból, tálcákból, különböző kínálókból, evőeszközökből és karácsonyi csengőkből.

Kortárs festmények és szobrok

A kortárs árverések története a 2000-es évek elejére nyúlik vissza a BÁV-nál, december 18-án immár hetedik alkalommal kerülnek kalapács alá a hazai és nemzetközi viszonylatban is a befektetők kedvenceinek számító alkotások a MOM Kulturális Központban.

A kortárs kifejezés a széles választékot áttanulmányozva rögtön pontosításra szorul, hiszen a klasszikus modern alkotók a 30-as, 40-es években születtek, így művészetük a 70-es, 80-as évekre ért be, tehát pontosabb lenne a háború utáni művészet kifejezés.

Az árverés első része is ezzel az időszakkal, a korábbi sokszorosított grafikai eljárásokat felváltó szita és akril nyomatokkal indul, ami tökéletesen illett a kor pop art és avantgárd irányzataihoz. Victor Vasarely jól ismert munkái mellett kiemelkedik Vera Molnár édesanyja leveleitől ihletett alkotása. Egy másik, külföldön is a legértékesebbnek számító kortárs művészünk Maurer Dóra, akinek nem véletlenül szentel jelenleg életmű-kiállítást a londoni Tate Modern. A 70-es évekből származó rézkarcai az utóbbi 5 évben megtízszerezték értéküket, Undivided című ikonikus alkotására tehát mindenképpen érdemes lesz licitálni.

Az aukció fokozott érdeklődésre számot tartó tételei között bizonyára ott lesznek majd Nádler István festményei és szitanyomatai.

Szintén a gesztusfesztészet egy szép példája, de már a pop art határmezsgyéjén Hencze Tamás Struktúrája. A fontos főművek között meg kell említeni Mazzag István Talán című festményét, az 1986-os nagyméretű alkotás a pop art és a neo-avantgárd kifejezésformái között egyensúlyozik.

Az előző évi árverésen már számos rekordot megdöntöttek a szentendrei alkotók. Idén Deim Pál és Aknay János képei mellett ef Zámbó István szürreális festményeire, illetve egy izgalmas szobrára is lehet licitálni, de feLugossy László Hátitemploma is sok érdeklődőre számíthat.

A reprezentatív kollekcióban egy jelentős kortárs szoborgyűjtemény is helyet kapott, olyan illusztris alkotókkal, mint Mata Attila, Borsos Miklós, Nagy Sándor vagy éppen Botos Péter, utóbbit legfrissebb üvegmunkái képviselik. A műkereskedelmi szempontból még mindig alulértékelt alkotások mindenképpen jó befektetésnek számítanak.

A Karácsonyi aukció kiállítását december 7-15. között ingyenesen tekinthetik meg a BÁV Aukciósházban (1052 Budapest, Bécsi utca 1.).  További információk és katalógus: www.bavaukcio.hu