A 2010-ben alakult Medve Színpad repertoárjának nagy részét Ady Endre költeményeiből készült előadások alkotják. A költő halálának idei 100. évfordulója fókuszba helyezi a társulat tevékénységét.  A jubíleum alkalmából két új bemutatóval készülnek, melyek közül az elsőt saját szervezésű Ady-ünnepük keretében láthatja először a közönség 2019. január 27-én vasárnap, 18 órától, a Fáklya Klubban (Bp., Csengery u. 68.)

A FÖLTÁMADÁS SZOMORÚSÁGA 2.
Ha a szemem lefogták – válaszúton
színházi-rítus
a MEDVE SZÍNPAD ősbemutatója

Szereplők:

Berényi Dávid, Bánfi Kata, Gecse Noémi, Baranyai Rita Veronika, Olasz Etelka

Zenei közreműködők:

Kiss Enikő és Zámbó Judit (hegedű), Fürjes Katalin, Gál Eszter, (sámán dob, keleti japán dob), , Kelemen Béla (gitár, furulyák)

Zeneszerző: Rossa László, Kelemen Béla, Keresztes Barna
Irodalmi konzultáns: Szörényi László
Diszlet-jelmez:Velich Dóra Teo
Diszlet-jelmez asszisztens: Szántó Eszter
Fény: Windisch László
Hang: Serföző Viktor
Kép: Kiss Gábor
Forgatókönyv-rendező: Halmy György

Rendező munkatársa: Molnár Géza

Halmy György rendező így ír az előadásról: „Mindenképp, kikerülhetetlenül választanunk kell, nemcsak az életünkben, hanem halálunk pillanataiban is. Ezek azok a pillanatok, amikor  lelki szemeinkkel látjuk a már hátrahagyott sorsunkat, megértjük tetteink értelmét és következményeit, egyben rádöbbenünk: mindenen túl ismét választási helyzetbe kerültünk. Megpróbálunk hirtelen felnőni e komoly, megismételhetetlen feladathoz. Ilyenkor megszűnik a tér, az idő, ismeretlen dimenziók nyílnak meg bennünk és körülöttünk. Ráeszmélünk, mennyivel többet felfoghatunk, tudatosíthatunk a világból, mint ezeddig bármikor. Szinte elkezdjük élvezni a pillanatot, hiszen mindez annyira különleges. S mintegy varázsütésre utak mutatják magukat. Eljött az idő. Lépni kell. Néha bizonytalanul, máskor megfontoltan. A döntéshozatal élménye, a válaszutak megvilágosodása, maga az élmények élménye.

Ady költészetének jó része e pillanatokkal foglalkozik. Élet-halál mezsgyéjén járunk. A Tibeti Halottaskönyv szerint ekkor kerülünk életünkben a legnagyobb  válaszút, döntés elé, a fülünkbe súgott útmutatás révén léphetünk a megvilágosodás irányába, hisz ekkor a köztes létben található lelkünk útja vagy e felé a cél felé, vagy valamilyen más létállapot felé vezet. Lehetőséget kapunk  még ebben az életünkben és mégis halálunk után a megvilágosodásra.

Válaszúton vagyunk tehát, vagy megértjük sorsunk törvényszerűségeit és megpróbáljuk feloldani, feloldozni tetteink alól magunkat, vagy fölösleges volt minden fájdalmunk.

Mindezt különös szerkezetben a Tibeti Halottaskönyv, Vörösmarty Mihály versei, a Kalevala eposz részletei és természetesen Ady Endre, vátesz költőnk életműve hozza közel a nagyközönség számára. A hatalmas diszletek, jelmezek keleti világok szimbólumaival, látomásos világot tárnak elénk. Arra vállalkozunk, hogy halálának 100. évfordulóján Ady Endre költészetét, egyéni sorsát mindnyájunkra vonatkoztatva és életünk sorskérdéseivel találkoztatva, így egy végletesen sarkított helyzetet létrehozva mutassuk be. Ady költészete különlegesen alkalmas erre. Jó és rossz, üditő és elkeserítő, halálos és élettel teli, vérző, halálközeli, fényes-megszabadulásos, egy egész népre jellemző, hiteles, a mindenkori ősi és a kor történelmét felmutató egyedi lehetőség az ékes őszinteségű szembesítésre egyéni és nemzeti traumáinkal.

Előadásunkban a prózai, vagy énekelt módon megszólaló, dramatikus színházi szituációba helyezett  mintegy 37 vers, a mozgás, az élő zene, a monumentális díszletek és jelmezek erős képi világa a költészet szakralitását fölmutató rítust, egyedi színházi műfajt teremtenek: prófétikus, zavarba ejtően személyes víziók, a tudatosan halálba készülők tisztánlátásával.”

Jegyfoglalás, bővebb információ: + 36 70 773 9929