Közeledik Rabindranath Tagore születésének évfordulója, amelyet idén nem rendezvény keretében, hanem online ünnephetünk majd. Ebből az alkalomból, 2020. május 8-án délután 16.00 órakor a Puskin Távmoziban a Thinking of him (Őrá gondolok, 2018) című film online filmvetítésére kerül sor.

Az indiai-argentin film Rabindranath Tagore és az argentin írónő, Victoria Ocampo kapcsolatát mutatja be. A Magyarországon kevéssé ismert irodalmár korának egyik legkiemelkedőbb dél-amerikai nőalakja volt. A Pablo César rendezésében készült dráma a jelen és 1924 között váltakozva jeleníti meg az eseményeket (Tagore ekkor járt Argentínában Ocampónál). Victor Banerjee alakítja a Nobel-díjas indiai költőt, Eleonora Wexler pedig Ocampót személyesíti meg. A filmben feltűnik Héctor Bordoni és Raima Sen is.

Ocampo 1924-ben, Buenos Aires-i látogatása során vette pártfogásába Tagore-t, amikor dél-amerikai körútján megbetegedett. Az ekkor 34 éves Ocampo ismerte a költő írásait – azóta bálványozta, amióta olvasta az Áldozati énekek (Gítándzsali) francia fordítását. Mély és érzelmes, ám pusztán plátói kötelék alakult ki kettejük között, Tagore szeretettel szólította Ocampót Bijoya-ként, és néhány verset szentelt is neki az 1925-ös Purabi című könyvében. Tagore 1941-es haláláig folytatták a levélváltást.

„Ez a film nem arról szól, hogy mi mit gondolunk Tagore-ról. Arról szól, hogy Ocampo mit gondolt Tagore-ról, és hogy mit gondolnak róla az argentinok ”- mondta Victor Banerjee egy 2016-os interjújában.

A film a jelenben indul: a fiatalkorúak javítóintézetében tanító, megkeseredett földrajztanárnak a kezébe kerül egy könyv Tagore írásaival. Ez a könyv Felixet elvezeti egy másik könyvhöz – Ocampo beszámolójához a költővel való találkozásáról. A tanárt mindez teljesen elbűvöli, ezért hirtelen ötlettől vezetve Indiába utazik, hogy maga is megtapasztalja azt a tanítási módszert, amelyet Tagore az egész emberiség számára megálmodott.

Rendezte: Pablo César
Szereplők: Victor Banerjee, Eleonora Wexler, Héctor Bordoni, Raima Sen
Időtartam: 110 perc
Nyelv: bengáli I spanyol I angol
Magyar felirattal kerül vetítésre!