A szervezők bejelentették a nagy várakozással övezett 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál teljes programját. A nemzetközi válogatás műsorában a három, különleges tematika alapján összeválogatott versenyblokk mellett idén is lesz LMBTQ- és horrorszekció, és francia élő szereplős filmeket és animációkat is láthatnak az érdeklődők.

A Daazo.com 2019 tavaszán újra megrendezi a Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztivált. Az eseménysorozat a Toldi moziban lesz 2019. március 25. és 31. között.

A magyar programba összesen 29 filmet válogattak be, 17 rendező először szerepel a Friss Húson. Hat blokkban összesen 478 percnyi rövidfilmet nézhetnek meg a formátum kedvelői.

A nemzetközi versenyprogram három blokkjának a szervezők idén fantázianeveket is adtak, hogy segítsék a nézőket a választásban. A három blokkban összesen 17 filmet vetítenek.

A Víz alatt elnevezésű szekcióban nem feltétlenül csak strandokra és medencékre kell számítani: a tavalyi év egyik legünnepeltebb animációja, az Egg például egy anorexiás nőről szól. Ebben a szekcióban kapott helyet két remek film az idei Berlinaléról is: a The Golden Legend és a Watermelon Juice – mindkét film Spanyolországból érkezik Budapestre.

A Kilátások öt filmjéből három animáció, köztük az Untravel c. szerb–szlovák koprodukció, amely a 2018-as Berlinale Generation szekciójában kezdte meg sikeres nemzetközi karrierjét. Ennek egyik legizgalmasabb alkotása a még mindig csak 23 éves svájci Flurin Giger The Thief c. filmje, amely a tavalyi cannes-i Kritikusok Hete programjában debütált.

A Családok éve szekcióban különféle rokoni viszonyokat és drámákat ábrázoló alkotásokkal ismerkedhetünk meg. A brazil The Orphan  a cannes-i Rendezők Kéthete válogatásában mutatkozott be, és egy kisfiú sokadik örökbefogadását követi nyomon, a svájci Quiet Land, Good People c. filmben pedig egy nacionalista politikusnő kerül kényes helyzetbe fia miatt.

2019-ben is visszatér a Friss Húsra a 2018-ban bemutatkozó két különleges szekció, a Friss Hús #QUEER és a Friss Hús @MIDNIGHT.

A szervezők annyi izgalmas LMBTQ-témájú filmet láttak a válogatás során, hogy úgy döntöttek, idén két blokkot szentelnek a queer tematikának: a Friss Hús #QUEER mellett helyet kapott a Friss Hús #QUEER Extra – Girls’ Night Out blokk is.

A #QUEER szekcióban egy kínai, egy szlovén és egy svéd alkotás mellett két szexuálisan túlfűtött izraeli film is lesz – egyikük a Cannes-ban bemutatott Rubber Dolphin –, a Girls’ Night Out fantázianevű blokkban pedig öt izgalmas leszbikus témájú film lesz látható. Ezek közül formailag talán legizgalmasabb a Berlinale programjában bemutatkozó Three Centimetres, egy Londonban tanult libanoni rendezőnő munkája, amely egy óriáskeréken játszódik, egy snittben elmesélve.

A fesztivál szervezői borzongásra is hívják nézőiket hét rövidfilm segíségével. Garantálják, hogy lesznek sikolyok a nézőtéren a Friss Hús @MIDNIGHT vetítései során, de azért nem minden filmet kell komolyan venni – legalább egy horrorvígjátékot is elrejtettek a szekcióban.

A francia kultúra rajongóit két rövidfilmes válogatás is várja a Friss Húson: a French Kiss elnevezésű blokkban élőszereplős filmeket, a Cake & Co.-ban pedig animációkat lehet majd látni.

Fontos információ: a nemzetközi válogatás, a francia, a Queer és a Midnight blokkok filmjeit eredeti nyelven, angol felirattal vetítik, magyar felirat nélkül.

További információ: https://www.frisshusbudapest.com