Szeptemberben jelentette be a Miskolci Nemzeti Színház, hogy a 2019/2020-as évadtól kezdve elkötelezi magát, hogy az ország első környezettudatos színházi intézménye, úgynevezett zöld, öko-tudatos színháza legyen. Az elmúlt két hónapban számos területen tette fenntarthatóvá működését a színház a Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt keretében, partnerei segítségével.

A színház négy alapcélt fogalmazott meg a Jövő Nézőiért-Zöld Színház Projekt kapcsán: szemléletformálás (a teátrum munkatársai és a nézők számára egyaránt), szakmai szervezetekkel, egyesületekkel, cégekkel való együttműködés, környezettudatosságra törekvés az energetikai működésben, valamint a hulladékkezelés területén. A Zöld Színház Projekt saját honlapot is kapott, ahol minden részletet és aktuális információt megtalálnak. A honlap a jovo-nezoiert.webnode.hu oldalon található, melyet a színház weboldaláról is elérhetnek.

A már elindult fejlesztések közé tartozik, hogy az elektromos energiát a város központi rendszerének megújuló energiaforrásából nyeri az intézmény, az öko-tisztítószereket, mosószereket, higiéniai termékeket, és a mosható textil smink törlőkendőket folyamatosan tesztelik. A Nagyszínház színpadának deszkáit környezetkímélő festékkel újították fel nyáron, valamint a környezettudatos hulladékkezelést is bevezették.

Hosszútávú együttműködés született kiemelt partnerként, a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zártkörűen Működő Részvénytársasággal. A cég fenntarthatósági és klímaváltozási üzletágával a Zöld Színház Projekt kezdete óta folyamatosan kapcsolatban áll a színház.

WWF Magyarországgal megkezdődött a tárgyalás egy hosszútávú stratégiai együttműködés érdekében. Ők a szemléletformáló színházi nevelési és tantermi előadások, a tematikus kiállítások, beszélgetések, nyílt fórumok, jövőbeli jótékonysági események szervezésében lehetnek partnerek.

Zöldövezet Társulás Egyesület nem csak szakmai tanácsadással járul hozzá a projekthez; a szervezet jóvoltából a Művészbüfében ezentúl úgynevezett újrapoharakat is használnak, melyek több ezer egyszerhasználatos műanyagpoharat tudnak kiváltani, hiszen moshatók.

Nagy büszkeség, hogy az egyik legnagyobb és legnevesebb magyar ruhamárkával a Nanushkával is elkezdődött a tárgyalás arról, hogy a jövőben a fel nem használt, megmaradt ruhaanyagaikat a teátrum rendelkezésére bocsátják, megelőzve a felesleges anyagok felhalmozódását, az újrafelhasználás lehetősége pedig kedvező mindkét fél számára környezettudatossági törekvéseikben.

Miskolci Újrahasználati Központtal szintén született együttműködés, ez a színházi kellékek és bútorok beszerzésénél jelent nagy előnyt, és ezzel népszerűsíti az újrafelhasználást a lakosság számára is.

Az idén november 16-24. között megvalósuló Európai Hulladékcsökkentési Héthez a Miskolci Nemzeti Színház is csatlakozik; ettől a héttől kezdve a szelektív hulladékgyűjtők már a színház egész területén elérhetőek lesznek, a teátrum közösségi oldalán figyelemfelkeltő videók jelennek meg, valamint művészeink több faültetési akcióban is részt vesznek, melyekhez bárki csatlakozhat.

Jövőbeli terveink között szerepel egyebek mellett felkészítő programok szervezése a színház dolgozói számára, tematikus kampány elindítása a közösségi médiában, rendszeres öko-érzékenyítő programok bevezetése a Játékszínben. Fontos lépés az e-jegyrendszer bevezetésének előkészítése, de a színház törekszik a víztakarékossági fejlesztésekre, a belső papír alapú levelezés csökkentésére, az elektronikus levelezést előnyben részesítve.

A Miskolci Nemzeti Színház számára nagy öröm, hogy az eddig említetteken kívül, még számos helyi szervezet vesz részt szakmai partnerként a Zöld Színház Projektünkben: a Zöld Kapcsolat Egyesület, Holocén Egyesület és a Zöld Akció Egyesület a szemléletformálásban segít, a Magyar Madártani Egyesület szakmai tanácsadással járul hozzá a Projekthez, valamint lehetővé teszi, hogy idővel madárbarát intézménnyé váljon a teátrum, az Ébredj Alapítvánnyal pedig faültetési akciókban működik együtt a színház.