A Magyar Nemzeti Múzeum 1996-ban megnyitott  állandó kiállításában az elmúlt 21 évben minden tavasszal lezajlott a nagytakarítás. A több mint 2500 m2-es terület 20 terme, közel 300 vitrin mutatja be Magyarország történetét. Az államalapítástól a rendszerváltásig tartó időszak ikonikus leletei, a kiemelt történelmi személyiségeinkhez köthető több ezer műtárgy pótolhatatlan kincsei hazánknak.

A takarítás során régészek, történészek, gyűjteménykezelők, restaurátorok és takarítók minden tárlót kinyitva ellenőrzik a műtárgyak állapotát, megtisztítják azokat és a vitrinek üvegét. Ilyenkor történik a szabadon álló műtárgyak, enteriőrök nagytakarítása is. Mivel a kiállítás meglehetősen hosszú idő óta áll, egyes különösen érzékeny műtárgyak (textilek, könyvek, metszetek) műtárgyvédelmi szempontok miatt cserélődnek más műtárgyakkal, e miatt az érintett vitrineket át kell rendezni, új feliratokat kell készíteni.

Ez az állagmegóvás és takarítás a múzeum nyitott működése közben csak hétfői napokon tudott megvalósulni, így több héten keresztül zajlott. Idén a járványhelyzet miatt folyamatosan haladhatott a múzeum szinte minden munkatársát megmozgató feladat és lehetőség nyílt az időigényesebb karbantartási és restaurátori munkák elvégzésére is.
A Magyar Nemzeti Múzeum felkészülten várja, hogy kapuit újra szélesre tárhassa a látogatók előtt!