Folytatódik a Hagyományok Háza tematikus napok rendezvénysorozata, szeptember 28-án Szék gazdag kulturális értékeit, sokszínű táncéletét mutatják be. Délelőtt családi programmal napközben Táncvásárral és gasztronómiai bemutatóval, este Novák Ferenc Tata táncos-zenés előadásával, utána hajnalig tartó táncházzal várják az érdeklődőket.

2019-ben, immár tizenharmadik alkalommal rendezi meg Táncvásár – „Járd ki lábam, járd ki most” című programját a Hagyományok Háza, hogy a tanév kezdetén módszertani segítséget nyújtsanak néptánc-oktatók számára. Idén a széki táncok tanításának módszertana a téma, különös tekintettel az alsós korosztály életkori sajátosságaira. Németh Ildikó és Szabó Szilárd táncos gyakorlati órát tartanak majd, Fábián Éva, népdalénekes-mesemondó népdalokat fog tanítani, Farkas Viola táncpedagógus népi gyermekjátékokkal ismerteti meg a hallgatókat, Székely Anna pedig Szék hagyományos tánckultúrájáról tart majd előadást.

Szék egykor a sóbányái, halas tavai révén gazdag település egyedülálló zene- és tánckultúrája, messziről felismerhető fekete-piros viselete, gazdagon díszített tárgykultúrája nem csak a néprajzos szakma szerelmeseit ejtik újra és újra rabul. A Hagyományok Háza Széki napján ebből a világból adnak ízelítőt az érdeklődőknek, akik a meghívott vendégek, megidézett pillanatok révén elképzelhetik milyen lehetett egykor a három utcából álló, szigorú társadalmi rend szerint működő település tagjaként élni és mulatni.

Programok:
9.00 – 16.00 Táncvásár – szakmai nap néptánc-pedagógusoknak Helyszín: Halmos-Karsai terem
10.00 – 13.00 Gyerekfoglalkozás Sándor Ildikóval Helyszín: Átrium
16.30 Az Utolsó Óra program erdélyi táncgyűjtéseiből – Kiadvány bemutató Helyszín: Átrium
17.30 Filmvetítés Helyszín: Martin György Médiatár
18.00 Gasztronómiai előadás Katlan Tónival – széki jellegzetes ételek, Helyszín: Átrium
19.00 Novák Ferenc Tata: Szék táncos hagyománya – zenés-táncos előadás Korniss Péter fotóival Helyszín: Színházterem
20.30 – 02.00 Táncház Helyszín: Átrium