Január közepétől új elemmel gazdagodott a Hagyományok Háza programkínálata. Szombatonként táncházat tartanak, ahol több hónapon keresztül tanítják egy-egy tájegység táncait, dalait. A január közepén indult program keretében elsőként az erdélyi Kalotaszeg sokszínű tánchagyományát tanítják, március 2-án a sorozat zárásaként kalotaszegi bált tartanak.

Az intézmény főigazgatója, Kelemen László elmondta, hogy mára a hagyományozódás nagyrészt a táncházmozgalom képviselőin keresztül valósul meg, ezért tartják kötelességüknek, hogy saját intézményükben is mintaszerűen működtetett, rendszeres táncházakat tartsanak.

Ennek jegyében alakult ki a Hagyományok Háza most induló táncházának koncepciója, ahol a hangsúly a tánctanításon van. Ahogy Kelemen László fogalmaz: „Nekünk alapvető dolgunk az, hogy beavató táncház legyünk, ami azt jelenti, hogy bárki, aki az utcáról bejön, az élménnyel menjen haza, és ne azt érezze, hogy a magyar tánc olyan nehéz, hogy én ezt mégegyszer meg sem próbálom.”

A Hagyományok Háza újonnan kialakított, tágas, levegős belső udvara kiváló helyszíne a programsorozatnak. A szervezők azt is tervezik, hogy tavasztól, ahogy az idő engedi, szabadtéren kezdik a táncházat, majd este 10-től hajnalig a Házban húzzák tovább a talpalávalót.

A program részként, március 2-án 18 órakor tartják Henics Tamás „Barangoltam…” című fotókiállításának megnyitóját a Maácz László Galériában. A táncházmozgalomban való kimagasló szakmai és közösségi tevékenységéért Henics Tamás 2018-ban megkapta a Halmos Béla-emlékérmet. Fotográfiáin Kalotaszeg és a Mezőség hétköznapjait, ünnepi alkalmait, a falvak lakóinak szokásait, portájukat, mindennapi környezetüket tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlatot Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója nyitja meg, közreműködnek Czilika Gyula bogártelki prímás és zenésztársai.