Kép forrása: Szent Efrém Férfikar

A Szent Efrém Férfikar január 12-én, szombaton 19.30-kor Pest legősibb templomában, a Belvárosi Főplébániatemplomban, január 18-án 19:00-kor pedig a Debreceni Nagytemplomban tartja az immár nyolcadik Orientale lumen sorozat ortodox karácsonyi nyitókoncertjét, ahol Pál István Szalonnát és Bandáját látja vendégül. A program összeállításakor a jelszó a párbeszéd keresése volt. Közös fellépésük a magyar és környező népek lelki indíttatású népzenéje és a kárpát-medencei liturgikus zene közötti kapcsolódási pontokat mutatja meg. Az együttes hivatalos Facebook oldalán élőben közvetíti az eseményt.

A Szent Efrém Férfikar 2019-ben is folytatja óriási népszerűségnek örvendő Orientale Lumen – Kelet világossága sorozatát, melynek helyszíne Pest legősibb temploma, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébán­­iatemplom, s első koncertjén, január 12-én, szombaton 19.30-kor a Szent Efrém Férfikar Pál István Szalonnával és bandájával áll színpadra. 2019-ben az Orientale lumen sorozat már Kelet- és Nyugat-Magyarországra is ellátogat – az Ortodox Karácsony ünnepköréhez kapcsolódó nyitóhangversenyt decemberben már meghallgathatta a győri közönség, január 18-án 19:00 órakor pedig a Debreceni Nagytemplomban csendül majd fel koncertjük.

A koncerten mindkét együttes megmutatja a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó műveket a saját repertoárjából – mégis a legérdekesebb és legkülönlegesebb része a hang-áhítatnak a Férfikar és a Banda közös produkciója lesz majd. Ahogy Pál István Szalonna elmondta: „Bár klasszikus zenészekkel gyakran kooperál az együttesünk, most először lépünk fel speciálisan egyházzenei hangversenyen. Így még érdekesebb az a párhuzam, amit a két együttes a szakrális és a világi dallamok között felmutat, hiszen ki gondolná, hogy egy ukrán karácsonyi ének melodikus édestestvére egy bonchidai ritka magyar dallamnak?”

A Karácsony megünneplésének szerves részét képezi a kántálás – házról házra járva együtt énekelve megemlékezni a Megváltó eljöveteléről. A két együttes közösen adja elő Bubnó Tamás kántálóénekekből összeállított kompozícióját az Abaúji Karácsony egy átdolgozott változatát, amit kifejezetten erre az alkalomra készítettek az előadók. A koncerten elhangzik még Szokolay Sándor férfikarra komponált miséjéből a Gloria tétel, illetve népszerű karácsonyi dallamok feldolgozásait is hallhatja a közönség, mint Michael Praetorius Es ist ein Ros entsprungen című motettáját, egy középkori angol carolt illetve egy bolgár kántálóéneket. A karácsonyi énekeket Dmitry Bortniansky két nagyobb lélegzetű motettája keretezi. A hagyományokhoz híven, ezen a koncerten is lesz lehetősége a közönségnek, hogy közösen énekeljen a Szent Efrém Férfikarral.

A Szent Efrém Férfikar azokra is gondolt, akik nem tudnak személyesen eljönni az Orientale lumen koncertekre – ezért az együttes hivatalos Facebook oldalán (https://www.facebook.com/szentefrem/) élőben közvetíti az eseményt.