Fotó: Péter László és Várady Nikolett

Június 22-én több száz helyszínen, több ezer esemény várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján. Az idei kiemelt helyszín az ország egyik legrégebben alapított városa, Szombathely lesz. A 2019-es szlogen pedig az „#UtazásÉlményMúzeum”, mellyel az utazás és a digitalizáció témája kerül a középpontba a résztvevő közgyűjtemények programjainál.

A Múzeumok Éjszakája az egyik legtöbb érdeklődőt megmozgató, legnagyobb szabású olyan kezdeményezés, amely felhívja a figyelmet hazánk kulturális örökségére és élménylehetőségeire. A június 4-i szombathelyi sajtó tanulmányúton dr. Fazekas Márta PhD, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezető szakértője elmondta, hogy fontos hozzáadott érték, hogy a csatlakozó intézmények kincseinek megismerése mellett az esemény utazásra is ösztönöz, a június 22-ről 23-ra virradó éjszaka ugyanis az egész országban rengeteg izgalmas kulturális program várja a látogatókat. Az Ügynökség a szervezőkkel közös médiakampányt is indít, hogy minél többen vegyenek részt a Múzeumok Éjszakáján.

Aki Szombathelyet, az idei rendezvénysorozat „fővárosát” választja a Múzeumok Éjszakáján úti céljaként, az garantáltan nem fog unatkozni ezen az estén, hiszen a szó szoros értelmében belekóstolhat az édes élményekbe a Smidt múzeum új kiállításának és kísérőprogramjainak köszönhetően, ha istenek közt szeretné érezni magát, nem kell más tennie, mint tiszteletét tennie az Iseum Savariensbe, majd büntetlenül le is graffitizheti a szombathelyi képtár egyik falát. Viszont, ha túlzásba viszi a bűnözést, hirtelen a Szombathelyi Törvényszéken találhatja magát, ahol jobb esetben tanúként, rosszabb esetben pedig vádlottként felelhet a bíró kérdéseire, miközben a régmúlt pereit elevenítik fel. Amikor azt hiszi, hogy ennél kalandosabb már nem is lehet az éjszaka, a városi levéltár pincéjében találva magát nézhet szembe az egykori kínzó- és kivégzőeszközökkel. És ha úgy érzi, hogy már nincs tovább, akkor fújhatja… a Savaria Szimfonikus Zenekarral együtt.

A helyi közgyűjtemények közül a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, az Iseum Savariense és a Smidt Múzeum ad helyet a kiemelt helyszín programjainak tehát ezen az estén, de csatlakozik hozzájuk ugyancsak színes programkínálattal a levéltár, a bíróság és a vasút is. Most először a város nagy múltú szimfonikus zenekara is fogadja a látogatókat az egykori zsinagógából kialakított épületében.

A Múzeumok Éjszakája idei témái az utazás és a digitalizáció, amelyek valamilyen formában minden szombathelyi helyszínen előkerülnek majd. A Savaria Múzeumban ezen a napon nyílik meg a Változó kultúrák a változó tájban című állandó kiállítás újabb állomása, amely Vas megye és Sabaria népvándorlás- és középkori történetébe enged bepillantást.

A Smidt Múzeumban 19 órakor nyílik meg az Egy szelet Szombathely című kiállítás, amely a kiegyezést követő évtizedek szombathelyi kávéházaiba és cukrászdáiba kalauzolja a látogatókat.

Szombathelyen mindenki hallott a Borostyánkő útról, amely átszelte az ókori Savariát. A hajdani utazókról és az őket segítő istenekről, szentekről is szó esik az Iseum Savariense történelmi és mitológiai utazásra csábító programsorozatában. Itt az ókori épületek 3D-s rekonstrukciói ejtik majd ámulatba a közönséget. 

A Szombathelyi Képtárban performance fogadja az érkezőket, majd a kortárs vizuális művészet digitális eszközei kerülnek fókuszba. Megnyílik a harminc év alatti művészek kamarakiállítása, akikkel a helyszínen beszélgethetnek is az érdeklődők.

A város neve: Szombathely/Savaria a múltban márkanév is volt, amely régi dísztárgyakon, számlákon, számolócédulákon és kiadványokon is szerepelt. Ezekről hallhatnak előadásokat az érdeklődők a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárában, ahol az ehhez kapcsolódó, készülő kiállításba is bepillanthatnak.

Humoros epizódokban biztosan nem lesz hiány azokon az interaktív bírósági tárgyalásokon, amelyet a Szombathelyi Törvényszék szervez a látogatóknak. Vádlott vagy tanú bárkiből lehet, minden más olyan lesz, mint a valóságban.

A MÁV és a GySEV megnyitja mozdonyjavító műhelyét és a legkorszerűbb technikával felszerelt forgalomirányító központját az érdeklődők előtt. A régi, forgalomból már kivont és a legújabb mozdonyokra is fel lehet szállni, az üzemirányító központban pedig egy mini vasúttörténeti kiállítás röpíti vissza a látogatót a vonatközlekedés múltjába

A Savaria Szimfonikus Zenekarnak ezen az esten bárki „dirigálhat”, vagy akár a zenészek közé is beülhet. Interaktív minikoncertet a közönség bevonásával többször is rendeznek. A zenészek megmutatják hangszereiket és körbevezetik a látogatókat a sokat látott épületükben, az egykori zsinagógában, és többször hallhatjuk majd a rézfúvósokat, akik „toronyzenét” adnak.