Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestra közös koncertje a BMC-ben

Eddig még sosem hallott, új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez anyagát először, május 26-án, vasárnap este a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Music à la Pangea” egy népi ihletettségű kompozíciót jelent, melyben a jazz és a világzene arányosan jelenik meg egymás mellett. A big band hangzás és az autentikus zenei hagyományok – különösen a balkáni és magyar népzene ötvözésére tett kísérlet, melyet átjár az improvizáció és a szabadság érzése. Manapság sok részre és műfajra szakadt zenei világunk, pedig valaha egy „kontinenst” alkottunk. A lemez több tételes műzenei egységet elevenít meg, amely ősi szétválaszthatatlanságot tükröz. Lelkülete, mondanivalója hazánkból származik, de nem zárja ki a zenei eklektikát sem.

A darabok születését a környező népek zenéje is inspirálta. Többek között a balkáni zene asszimetrikus lüktetése, a virtuozitás, a dallamvezetés és ennek izgalmas találkozása a fúvós zenekar MAO által képviselt felállásával. Valódi újdonságnak számít az is, hogy József Attila: Egyedül című versét írják át énekhangra és big band hangzásra. Szirtes Edina Mókus így nyilatkozott erről a kezdeményezésről: „… hozzám, mint szerzőhöz és ehhez a kísérlethez társulnak olyan kiváló szólisták, mint a Szirtes Quintet zenészei, Cserta Balázs tárogatóművész és Fekete-Kovács Kornél, a MAO alapítója és vezetője. Sajátos hangzásvilágú dalait kifejezetten a MAO számára komponálta Szirtes Edina Mókus. A dudaszóval, tárogatóval és megannyi egyedi elemet felvonultató est során Lukács Miklós cimbalomjátéka is hallható lesz. A lemezbemutató koncerten Fekete-Kovács Kornél vezényel.

Közreműködik:
Szirtes Edina Mókus
Szirtes Quintet
Modern Art Orchestra
Vezényel: Fekete-Kovács Kornél