Kép forrása: m21 Galéria

A január 21. – február 5. között, az m21 Galériában zajló szimpózium nyitvatartási időben látogatható. A szimpóziumon születő műalkotásokból rendezett kiállítás február 8–24. között tekinthetők meg.

Színerő – Nagyméretű festmények – Léptékváltás I. Keserü Ilona festőművész, professzor emerita kezdeményezéseként és alapításaként először került megrendezésre a 2006/2007 egyetemi tanévben a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Doktori Iskola kurzusaként a Zsolnay Gyár használaton kívüli belső ipari tereiben. A kurzus célja a táblaképnél nagyobb léptékű sík-vagy térbeli festészeti technológiák alkalmazásával készülő színes művek tervezése, megvalósítása és kiállítása volt.

A második Színerő-től kezdődően a doktoranduszok és a festészet tanszék oktatóin kívül külsős magyar és külföldi meghívott művészek is részt vettek, az immár kurzus-alkotótelep jellegű rendezvényen. A hatalmas ipari terek, a nagyméretű képhordózó felületek, valamint az egy térben alkotó művészek közösségének felhajtóereje ideális körülményeket biztosítottak a résztvevők számára. A művészek ezekre tudásuk javával és új, ismeretlen festészeti lehetőségek, bátor, esetenként vakmerő kísérleteivel, válaszoltak, néha önmaguk számára is megdöbbentő módon.

A tavaly, a Festészet tanszék oktatói, mint a Színerő VIII szervezői egyet értettek abban, hogy a kurzus alkotótelepnek legyen egy jól definiált tematikája. Így alcímként a program a Nonfiguratív elnevezést is viselte.

2019-ben a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar újra meg szeretné rendezni a már több mint 10 éves hagyománnyal rendelkező programot, aminek témája ezúttal a figurativítás lenne: Színerő IX – Figuratív elnevezéssel.