Szeretném bejárni a földet

Az egykor igen népszerű Harangozó Teri sláger kezdősora bizonyára csak vágyálom maradt az énekesnő számára, azonban ennek a könyvnek a szerzője – Földvári András – számára ez megvalósult. Nem véletlen, hogy utazásai során – hogy fogalmat alkothassunk ennek mértékéről, 113-szor megkerülhette volna ezzel az úthosszal a Földet, vagy 11-szer eljuthatott volna a Holdra – számtalan elképesztő kalandon ment keresztül, amelyből nyolcvanat, most ebben a kötetben is megosztott velünk.

Ó mennyi város, mennyi nép,
Ó mennyi messze szép vidék!
Rabsorsom milyen mostoha,
hogy mind nem láthatom soha!
Babits Mihály annak idején még így kesergett versében, de valakinek ez közülünk megadatott, s amit tapasztalt azt könyvében meg is osztotta velünk.

Érdekes lehet egy olyan ember élete, akinek a Föld országainak térképe nem csak kisebb-nagyobb színes foltok tömkelege, hanem minden egyes országhoz emlékek, kalandok fűzik. Ha például ránéz a Távol-Keleten Észak Koreára, akkor beugrik számára, hogy milyen jó volt, hogy annak idején ezt az utat ép bőrrel megúszta, hanem az is, hogy onnan aztán semmiféle pénzt nem lehet kihozni. Vagy Bhután esetén arra – ez a Föld egyik legnehezebben megközelíthető országa, s valljuk be, sokan még azt sem tudnák, egyáltalán melyik földrészen keressék – hogy ebben az országban még Nemzeti Boldogság Minisztérium is működik, bár az intézmény felállítása egyáltalán nem eredményezte, hogy az ottani emberek boldogabban élnének. Bangladesre tekintve bizonyára felrémlik benne az ott tapasztalt elképesztő káosz, tömeg, bűz és mocsok, ahol a Buriganga  – ez Dakka folyója – fertő jellegű vízében vígan pancsikálnak a helyi kisgyerekek, az utcákon pedig koldusok és betegek hada özönlik fel s alá. Nem véletlen, hogy ebbe az országba egyáltalán nem vágyik vissza. S mennyire más emlékeket idéz elé Izland, ami azon kívül, hogy a fel-feltörő gejzírekkel és a széljárta sivár vidékekkel jellemezhető, maga a varázslatos változatosság.
Az előbbiekben valóban csak néhány – a könyvben is leírt – élmény felvillantására volt lehetőségünk, de talán ebből is elképzelheti a kedves olvasó, hogy a nyolcvan rövidke – melyek általában két-három oldalon íródtak meg – emlékkép még mennyi izgalmat, csodát, különlegességet, meghökkentést rejthet magába.
A világunk rettentően változatos és sokszínű, ami az egyik városban magától értetődő és elfogadott, az valahol egész máshol talán visszatetsző és elképzelhetetlen. De pont ez a széles spektrumú kaleidoszkóp változatossága teszi teljessé az a képet, ami a Földet benépesítő emberi faj összességét kiadja.
Sajnos csak keveseknek adatott meg, hogy életüket végtelen utazással, s eközben kalandok gyűjtésével töltsék, de nekünk otthonunkból alig-alig kimozdulóknak legalább az olvasás által lehet némi fogalmat alkotnunk a világ legkülönbözőbb tájairól, kultúrákról és szokásokról, mentalitásokról és társadalmi különbözőségekről.  S miközben lapozgatjuk ezt a kötetet – amit talán nem is egyvégtében, hanem egy e-egy fejezetet elolvasva, ahogy a bonbonost tálból is csak csipeget az ember, s nem ül neki rögtön az egésznek – meghökkenhetünk és elképedhetünk, szörnyülködhetünk, vagy sajnálkozhatunk. S talán az is felvillan bennünk mégis jó az – még ha néha elégedetlenkedünk is és sanyarúnak érezzük is a sorsunkat – hogy itt Magyarország felett ejtett ki a csőréből annak idején az a bizonyos minket hozó gólyamadár.
Tölgyesi Tibor

Földvári András
Elmentem világgá

21.Század Kiadó 2020.
Ára: 3990 Ft