Szent épületek

A templomok sajátos helyet foglalnak el az építészeti alkotások között, hiszen úgy tartják, a templom az Isten háza.

A vallásos embernek fontos szempont, hogy istenével megfelelő, ünnepélyes keretek között találkozzon, s egy felszentelt imahely erre a legjobb, legalkalmasabb lehetőséget adja. De aki nem hívő, azt is rabul ejti a katedrálisok fenséges megjelenése, a bazilikák hatalmas épülete, a zsinagógák keletiséget sugárzó látványa. Elfogadhatjuk azt az egyszerű, de frappáns vélekedést, amit egy templom hirdetőtábláján olvashatott a betérő: Ha hívő vagy imádkozz, ha nem hiszel, csodálkozz!

Baldavári Eszter albuma építészi stílusok szerint tematikusan, időrendben mutatja be Magyarország legszebb, legjelentősebb szakrális épületeit, de helyet kapnak benne kevésbé ismert imahelyek is. A Tihanyi apátságot, a budapesti Szent István Bazilikát, vagy a debreceni Nagytemplomot szinte mindenki ismeri, de nyilván kevesebben látták a gödöllői Szentháromság-plébániatemplom, az ózdi görög katolikus templom, vagy a mádi zsinagóga épületét. Mindezeket – s persze még rengeteg egyéb templomépületet – ismerhetjük meg a remek fotóanyag, s rövid, lényegre törő kísérőszövegek segítségével.

Minden építészeti stílusnak megvannak a jellemző vonásai, de minden korszakra az is jellemző volt, hogy az adott vallás istenének a legszebb, legmagasztosabb imádkozó helyet szerették volna felépíteni, megalkotni. Az albumban összegyűjtött templomok színes kavalkádja – nem csak a vallásgyakorlóknak, de minden szépség iránt fogékony olvasónak – sok érdekességet, hasznos tudnivalókat, lélekemelő esztétikai élményt nyújthat.
Tölgyesi Tibor

Baldavári Eszter
Templomok

Kossuth Kiadó 2017
Ára: 3400 Ft