Az Opera vezető énekeseinek áriaestjeit, valamint az Opera Zenekar és Énekkar művészeinek, továbbá a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek kamaraprodukcióit közvetíti ezen a hétvégén Facebook-oldalán estkénként 20 órai kezdettel a Magyar Állami Operaház. December 16-án, Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója napján a német zeneszerző-géniusz előtti tisztelgésképp egyetlen operája, a Fidelio keresztmetszete hallgatható meg az OperaSzerda kereti között, kiváló szereposztásban.

Szántó Andrea zenei tanulmányait a gyulai zeneiskolában kezdte, majd a szegedi konzervatóriumban folytatta A budapesti Zeneakadémián Andor Éva osztályában szerezte diplomáját. Még akadémistaként nyerte el az I. Nemzetközi Barokk Énekverseny megosztott I. díját és a Magyar Rádió és Televízió különdíját. Tanulmányai befejezése után a Magyar Állami Operaház szerződtette, de volt a bielefeldi színház tagja, majd a Mannheimi Nemzeti Színház szólistája. Több mint félszáz operaszerepet felölelő repertoárjával és koncerténekesként fellépett többek között a Bregenzi és a Schwerini Ünnepi Játékokon, Bécsben, Grazban, Hannoverben, Frankfurtban, Edinburghban, Glasgow-ban, Zágrábban, Toulouse-ban, Nagojában, Szapporóban és Tokióban is. Brickner Szabolcs a Zeneakadémián szerzett klarinétművészi diplomája után az intézmény énekművészi diplomáját is megszerezte. Tanulmányait az augsburgi Hochschule für Musik mesterosztályában folytatta, ahol 2008-ban a Németországban elérhető legmagasabb rangú diplomát kapta meg. Énektudását többek között Nicolai Gedda, Renata Scotto, Robert Holl, Hamari Júlia és Brigitte Fassbaender segítségével fejlesztette tovább. Művésztársához hasonlóan ő is jelentős énekversenyek – Székely Mihály Énekverseny, Simándy József Országos Énekverseny, Ferruccio Tagliavini Nemzetközi Énekverseny, Queen Elisabeth Nemzetközi Énekverseny – díjazottja. A budapesti Operában 2007 óta rendszeres fellépő, külföldön a Bayerische Staatsoper, az Oper Frankfurt, valamint a Nationaltheater Weimar vendégszólistájaként énekel. A Maszkabál december 12-i, szombati műsorában a 19. századi francia, orosz és az olasz operairodalom műveiből válogatnak 3-3 áriát, de közösen is színpadra lépnek a Carmen egyik részletével. Az est művészeti vezetője: Gábor Sylvie, műsorvezetője Gyüdi Melitta,zongorán kísér: Hidegkuti Pálma.

Schöck Atala 1998-ban nyerte meg a Simándy József Énekversenyt, 2000-ben pedig harmadik helyezést ért el a Magyar Rádió Énekversenyén. Még ugyanebben az évben megszerezte magánénekesi diplomáját a Zeneakadémián. Szeged és Budapest után hamarosan Drezda, Frankfurt, Prága, Bécs, Palermo, Torino, Brüsszel, Sevilla, Párizs és Bayreuth közönsége is megismerhette tehetségét. Munkásságát 2017-ben Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, ugyancsak a 2016/17-es évadban lett az Opera Kamaraénekese. Színpadi szerepei mellett rendszeresen énekel barokk és klasszikus oratóriumokban is. Vasárnap, a december 13-i MaszkaBálon Purcelltől R. Straussig válogat két és fél évszázad operairodalmából. A műsor egyik vendégfellépője a 2018/19-es évad Kamaraénekese, Sáfár Orsolya, a pályakezdő művész kilétére pedig a közvetítés során derül fény. Az est művészeti vezetője Magyar Orsolya, műsorvezetője Ókovács Szilveszter, zongorán Jean Klára működik közre.

Nemcsak a magyar, hanem az egyetemes zenetörténet szempontjából is jeles nap december 16-a: Kodály Zoltán mellett Ludwig van Beethoven is ekkor jött világra. Utóbbi születésének 250. évfordulója alkalmából emlékezünk egyetlen operájának, a Fideliónak koncertszerű előadásával. A műben megjelenő szabadságvágyat, az elszakíthatatlan emberi kapcsolatokat a megtörhetetlen emberi erő képviseli, amelyet Beethoven a szinte elénekelhetetlen nehézségű és átütő erőt megkívánó énekszólamokkal ábrázol, és ami kétszáz évvel a mű keletkezése után is elsöprő hatással bír. A darab koncertszerű keresztmetszetét Gábor Sylvie állítja színpadra Rálik Szilvia (Leonora), Kovácsházi István (Florestan), Kálmán Péter (Pizzarro), Gábor Géza (Rocco), Sáfár Orsolya (Marzellina) előadásában. Zongorán közreműködik Bartal László, vezényel: Kocsár Balázs. Az est narrátora: Mona Dániel.