Száguldó acélgolyók – villámgyors reflexek

1407

Nálunk a Flippermúzeumban a játékok háromnegyede flipper, a többi eszköz pedig azokból tevődik össze, amelyek annak idején a korabeli játéktermekben megtalálhatóak voltak – kezdi az intézmény bemutatását Pálfi Balázs a hely tulajdonosa. Aki megveszi a belépőt az azon a gépen és annyit játszik záróráig amennyit csak akar, s minden játéka ingyenes.

Elsőnek talán akkor azt érdemes tisztázni, mit is nevezünk flippernek?
Ez alapvetően egy mechanikus ügyességi játék, amelynek „főszereplője” az acélgolyó. Az angolban egyébként ez a szó azokra a kis uszonyszerű karokra utal, amivel a golyót felfelé tudjuk lökni, illetve meg tudjuk akadályozni, hogy az elhagyja a játéktere. Léteznek olyan golyós játékok is azonban, amiknél a kis – valós vagy virtuális – vasgolyókat nem ilyen kis flipperkarokkal irányítjuk, az összes ilyen jellegű játékot angol néven, pin ballnak hívjuk.
Intézményünkben nem csak flipperek , de más jellegű, egymás elleni mechanikus vagy éppen videó játékok is megtalálhatók, hiszen a látogatóink részéről ezekre is megvolt, megvan az igény.

A nevükben szereplő múzeum szó mire utal?
Nálunk fontos cél, hogy a flipper történelmének legfontosabb gépeit bemutassuk az érdeklődőknek, de mellettük a kortárs játéktermek más darabjaiból is ki tudtunk állítani jó néhányat.
2014 óta működünk, kezdetben olyan százharminc géppel, idéntől meg tudtunk nyitni egy különtermet is így a kiállított gépeink száma ma már eléri a százötvenet. Mivel a rendelkezésre álló területünk véges, ezért minden négyzetmétert megpróbálunk a legracionálisabban kihasználni.
A legrégebbi kiállított tárgyunk egy 1869-es flipperős – ezt a gyerekjátékot sokszor hívják bagatellnek, vagy tivolinak – amit csak megtekinteni lehet, ezzel sajnos nem lehet játszaniuk a látogatóknak. Korban az első kipróbálható játék egy 1920 körüli, egymás elleni jégkorongos játék, de megtalálható nálunk – s játszhatunk is rajta – az első flipperjáték 1947-ből.
Semmilyen pénzmozgásos nyereménye nincs a nálunk kiállított gépeken való játéknak – ezeket a gépeket eleve így is tervezték anno – tehát nem tévesztendők össze a nyerőgépekkel, félkarú rablókkal.
Érdekesség egyébként, hogy az utolsó 6-8 évben a flipperek népszerűsége visszatérni látszik – ma is készülnek ilyen játékok – a helyszín azonban változott. Ma már nem a kocsmák, játéktermek világa a játékok helyszíne, hanem kifejezetten az erre a célra létrejövő klubok, gyűjtemények, illetve olyan tematikus vendéglátóhelyek, ahol akár 20-25 gépet is használhatnak a vendégek.

Említette a helyszűkét, ezek szerint akár több gépet is ki tudnának állítani?
Igen hisz rengeteg használható kínálatunk sajnos a raktárban vár arra, hogy egyszer kiállíthassuk. Az igényeket figyelve néha váltogatjuk is a kiállított gépeinket ezzel is változatosságot nyújtunk a látogatóinknak.
Mivel a gépeink nagy többsége régebbi gyártású, van egy saját csapatunk, akik állandóan figyelik, javítgatják azokat, így a szervizelési feladatokat alapvetően házon belül tudjuk megoldani.
Rengeteg videó játékunk is van, ezért évente egyszer kifejezetten ezeknek csinálunk egy kiállítást, itt 200 ilyen jellegű játékot mutattunk be, de idén szeretnénk elérni a 400-as számot.

Aki megveszi a belépőt az hogyan tud Önöknél játszani?
Aki hozzánk bejön, itt levezetheti a napi feszültségét, miközben egyre jobb eredményeket ér el, fejleszti az ügyességét, összességében úgy gondolom, egy nagyon jó szabadidős kikapcsolódásra van nálunk mindenkinek lehetősége.
Minden gépünk szabadjátékra van eleve állítva, de aki ügyes annak jelzi a gép, hogyha bedobott volna pénzt, akkor most az eredmény miatt szabadjátékra is lehetősége lenne. Ha esetleg valakinek nem lenne világos, hogy egy-egy gépnél mi a cél a kollégáink nagyon szívesen segítenek neki, de a gépek annyira egyértelműen működnek, hogy erre alig van igény.
Nálunk akár egyénileg is megmaradt a játék öröme, ha pedig többe jönnek együtt, akkor kialakulhat egy játékos verseny – hogy, ki tud több pontot elérni – de olyan gépeink is vannak, ahol egymás ellen lehet egy időben játszani.

Mikor jöhetnek ide a vendégek és mennyiért?
Szerdától vasárnapig vagyunk nyitva, a hét két napján pedig szervízelünk, átnézzük a gépeket, hogy semmilyen fennakadás ne legyen velük a nyitvatartási időben.
Hétköznap délután négytől éjfélig, szombaton kettőtől éjfélig, vasárnap pedig reggel tíztől este tízig várjuk a játszani vágyókat. A látogatói körünk nagyon heterogén – ügyvédtől fuvarozóig, biológustól színészig terjed – ami összeköti őket az a játékos kedv, az ügyesség fejlesztése iránti vágy. A befogadóképességünk – tűzrendészetileg -149 fő, ami azt jelenti, hogyha a legnagyobb teltházunk van, akkor is mindenkinek jut nálunk gép.
Érdekes, hogy korosztály szerint fiatalodás figyelhető meg, a huszonéves korosztály is jelentősen jelen van nálunk. Nekik még nem lehettek múltbeli élményei a flipperekkel kapcsolatban, de talán ezeken a gépeken jobban élvezik a játékot, mint az otthoni számítógépen. S mivel a játékok nem igényelnek fizikai erőkifejtést egy hatvanéves is olyan jól érezheti magát, mint egy huszonéves. A múzeumunk alkoholmentes, tehát gyerekek is jöhetnek, hozzánk s senkinek nem kell attól félnie, hogy esetleg nemkívánatos szituációba kerül nálunk. A nemek összetételében – persze ez nem hivatalos statisztika – elég magas a hölgyek aránya olyan 25-30 %.
Talán meglepő, de a vendégeink többsége – az arány olyan 60-40% – külföldi, az ő csúcsidejük a nyár és a karácsony szilveszter közötti időszak.
A jegystruktúránk meglehetősen egyszerű, van a normál belépőnk – 3500 Ft – illetve a 26 év alatti és a 62 év feletti vendégeinknek egy kedvezményes áru – 2500 Ft – hat év alatt a belépés díjmentes. Aki megőrzi a napijegyét az második alkalommal már 500 Ft kedvezményt is kap.
Minden belépővel ki lehet próbálni az összes gépünket, sőt ki is lehet menni és később visszajönni, hiszen a belépő karszalagos, s arra a napra szól. De a házon belül is üzemel büfé, aminek érdekessége, hogy nem csak a szokásos üdítőket kínáljuk, hiszen 60 féle – jórészt brit és amerikai – italból lehet itt választani.
Van egy elszeparálható galériánk – ahol mondjuk zártkörűen ünnepelhető egy születésnap – aki ezt igényli, annak ezt előzetesen be kell jelentenie, a bérlés ára pár órára 30e Ft. De ez a költség minden egyes csoporthoz tartozó belépőjével csökken, tehát kilenc vendég esetén már ingyenes az ünneplés.
A belépőjegyekre azért is van ilyen áron szükség – bár úgy gondolom ez egyáltalán nem tekinthető drágának, hiszen ezért valaki akár órákon keresztül is játszhat – mert ez a múzeum teljesen magánkezdeményezésből alakult ki, s a működése hat éve alatt vált önfenntartóvá.

Az, hogy nem drágák az abból is kiderül, hogy nagyon jó látogatottsági mutatókkal rendelkeznek. Ezt hogyan érték el?
Először is nem igazán szoktunk hirdetni, de a neves külföldi sajtóban sok helyen – BBC, Guardian, Daily Telegraph, Süddeutsche Zeitung stb. – jelent meg rólunk anyag, ott vagyunk a fedélzeti lapokban, sőt a Wizzair például egy nyolcoldalas cikket közölt rólunk. Mindez annak köszönhető, hogy ezzel a koncepcióval, ennyi géppel szinte egyedüliek vagyunk– Lengyelországban is van egy hasonló ilyen múzeum, de az utánunk nyitott – Európában. Ezek a megjelenések sok külföldi vendéget hoznak, de fontos számunkra az értékelés alapú oldalak véleményezése is. Tán meglepően hangzik, de az egyik ilyen neves oldalon Budapest 600 látnivalói közül a kilencediknek jegyeznek, a múzeumok között pedig az elsők vagyunk.
Tölgyesi Tibor
fotó: Farkas Krisztina