Budapestre érkezik Mustapha Barkati, a Spirit Dance Company vezetőjének Sándor Tímeának meghívására. A táncszakmában itthon és külföldön is elismert koreográfus és tanár október 21-22-én castinggal egybekötött workshopot tart, melyre várják azokat az érdeklődőket, akik szívesen megismerkednének ezzel a modern jazz technikával, illetve szívesen dolgoznának Musztapha-val és a társulattal. A bécsi találkozásról és a közös tervekről kérdeztük Sándor Tímeát.

16 éve Bécsben tanultál és többször voltál már kint különböző kurzusokon. Vártad ismét a találkozást a volt tanáraiddal?

Már nagyon vártam, hogy ismét Bécsbe utazhassak és részt vegyek az Impustanz-on, ami egy igen neves táncos rendezvény, ahol világhírű tanárokkal és kortárs előadásokkal találkozhat a táncos négy héten keresztül. Éreztem fel kell töltődnöm és tovább kell képeznem magam azért, hogy nekiállhassak egy új egész estés darab koreográfiájának. Az egy hét alkalmat adott arra, hogy megkeressem volt tanáraimat és barátaimat.

Akkor innét az ismeretség Mustapha Barkati-val? Mi volt a véleménye arról, hogy saját társulatot alapítottál?

Mustapha Barkati-val mindig is jóban voltam, fantasztikus tanár és koreográfus. Utazásom során megbeszéltünk egy időpontot, hogy találkozunk, de ekkor még szóba sem került a Spirit társulatom, csak az együttes Facebook oldaláról tudta meg, hogy létezik. Eleinte nem a táncról beszélgettünk – de egy kis idő múlva természetesen a társalgásunk témája egy közös pont, egy közös szakma, a tánc lett. Mesélt ő is, majd meséltem én is, és megmutattam videón az elkészült koreográfiákat – ami őszintén tetszett neki. A véleményét jó volt meghallgatni, mert hihetetlen sok tapasztalattal, különleges látásmóddal, nagy szakmai tudással rendelkezik – ezekből sokat tanulhat az ember. A jó hangulatú találkozásunknak egy kávé mellett lett vége – ekkor még nem gondoltam, hogy ennek lesz folytatása. Másnap Mustapha eljött a reggeli óránkra, ahol megnézett bennünket és újra beszélni szeretett volna velünk, majd felajánlotta, hogy szívesen készít koreográfiát a társulatnak. Borzasztóan örültem az ajánlatának, mert Mustapha-val dolgozni nagyon megtisztelő. Telis – tele vagyunk tervekkel, ötletekkel, célokkal, de ezekről nyilvánosan majd egy kicsit később mesélnék.

A Spirit Dance Company szólistája Soós Viktória szintén részt vett a bécsi kurzuson. Milyen hatással volt rád ez a hét?

Amikor tavaly Timi kihozott egy napra Bécsbe, erre a táncfesztiválra, már akkor elhatároztam, hogy ha törik, ha szakad jövőre én is részt szeretnék venni a kurzuson. Magamba akartam szívni azt a sok-sok tudást, ami itt áramlik – a legjobbaktól. Ezért eldöntöttem, hogy nyaralás helyett inkább ide jövök. Múlt év óta ezt vártam, volt egy kis “perselyem” és minden egyes hónapban ott gyűjtögettem rá a pénzemet. Viccesen hangzik, de nem olcsó egy ilyen képzés. Aztán eljött a nap, amikor elutaztunk. A társulatból legfőképpen anyagi okok miatt, csak én tartottam Timivel. Mivel az együttes jelenleg semmiféle támogatást nem kap továbbképzésre, ezért ezt nem teheti meg mindenki.

Viktória mesélnél egy kicsit részletesebben a workshopról?

Ami a workshopot illeti, fantasztikus volt minden óra amit láttam, meg amelyen részt vettem. Salim Gauwloos advance óráját látogattam egy teljes héten át – brutális tempót diktált. A harmadik napra már a full 40 perces tréninget is tudni kellett – halkan megsúgom, nem egy egyszerű alap tréning, toppon kellett lenni. Bátran ki merem jelenteni, hogy itt annyi tudást szedtem össze, mint máskor egy félév-év alatt. Annak is nagyon örültem, hogy Mustapha-val és Alain Michigan-nel is személyesen beszélgethettem. Azért, hogy jövőre is kimehessek ismételten gyűjtögethetek a “perselyembe”.

Tímea jól tudjuk, hogy a te meghívásodra jön Budapestre Mustapha Barkati egy Workshoppal egybekötött castingot tartani? Erre mikor kerül sor?

Igen, Mustapha október 21-22-én fogja a castinggal egybekötött workshopját megtartani a Jurányi Házban (Budapest, 1027 Jurányi u. 1.). Erre a társulatunk tagjain kívül, várjuk azokat az érdeklődőket, akik szívesen megismerkednének ezzel a modern jazz technikával, illetve akik szívesen dolgoznának Mustapha-val és a társulattal. További információk a facebook oldalunkon találhatók: https://www.facebook.com/SpiritDanceCompanyHungary/?fref=ts

Miről fog szólni a workshop?

A hétvégi workshop egy ismerkedés, a táncosok felmérése és kiválasztása, mely után Mustapha hazautazik és novemberben egy kész koreográfiával érkezik vissza hozzánk. Ezután egy hét intenzív munka következik a társulattal, majd a már meglévő műsorunkba szeretnénk beilleszteni az elkészült művet, amellyel majd Budapesten és Bécsben is tervezünk fellépéseket. Nagyon büszkék vagyunk erre az együttműködésre, hiszen ő a szakmában mind itthon, mind külföldön is igen elismert koreográfus és tanár.
Székely Ágota