Hatodik alkalommal rendezik meg 2019. október 29. és november 3. között a Spanyol Filmhetet az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Spanyol Nagykövetség, a Budapesti Cervantes Intézet és az Uránia együttműködésében megvalósuló rendezvény kínálatban idén tizenkét filmet láthatunk, az elmúlt év nagy spanyol mozisikerei mellet művészfilmeket és filmkülönlegességeket – természetesen valamennyit eredeti nyelven, magyar felirattal. 

A filmhét október 29-én, kedden Marta Díaz de Lope Díaz rendezőnő első nagyjátékfilmjével, a Vallásos rajongással indul. A történet női nézőpontból, a Gloria Muñoz alakította főhős szemszögéből rajzol szatirikus képet egy andalúziai kisváros férfiak által dominált vallási közösségéről és társadalmáról.

A vígjátékok sorát gazdagítja a programban a tavalyi év két legsikeresebb spanyol komédiája is, a Superlópez (október 31-én) és Bajnokok (november 2-án). A Superlópez című film az észak-amerikai szuperhősök paródiájaként 1973-ban napvilágot látott legendás képregény és képregényhős élőszereplős újjászületése mozgóképen, amely Dani Rovira kitűnő alakításával az év egyik legnézettebb spanyol mozidarabja lett. A Bajnokok főhőse egy menő kosárlabdaedző (Javier Gutiérrez), akit egy ittasan elkövetett közlekedési kihágása miatt büntetésből (és terápiás célból) egy értelmi fogyatékossággal élő fiatalokból álló kosárcsapat mellé rendelnek.

A filmhét során olyan további, kiváló játékfilmeken át jutnak el hozzánk ibér történetek, mint a hiedelmekkel teli Baszkföldről hírt adó XIX. századi igaz mese, az Óriás (október 30-án), a politikai korrupciónak tükröt mutató A rendszer (november 1-jén), a két cigánylány kapcsolatáról szóló Carmen és Lola (szintén november 1-jén) vagy a sztárság és identitás kérdéseit feszegető Ki énekel majd neked? (november 2-án).

November 3-án a kortárs spanyol film egyik legsikeresebb női szerzőjének, Icíar Bollaínnak az Út a királyi operába című életrajzi filmje kerekíti le a játékfilmes válogatást.

Az idei Spanyol Filmhéten különös hangsúlyt kapnak a művészetek – a tánc mellett a zene és a képzőművészet is. A Camarón: Flamenco és forradalom című dokumentumfilm (november 2-án) a flamenco zene egyik megújítója, a fiatalon elhunyt Camarón de la Isla kivételes alakját idézi meg, míg A Prado múzeum – Csodák gyűjteménye (október 30-án) a 200 éve fennálló madridi Prado Múzeum elképesztően gazdag festészeti anyagán vezet végig Jeremy Irons kalauzolásával. 

Idén a korábbi éveknél nagyobb szerepet kapnak a programban a dokumentumfilmek. A fentieken kívül láthatjuk (október 31-én) a Minden szem lencsében lakik egy isten című, személyes hangú gasztrodokut Spanyolország egyik legjobb étterméről, az alicantei hegyekben található, két Michelin-csillagos L’Escaleta mindennapjairól, filozófiájáról. Látható lesz továbbá (november 1-jén) a világszerte számos díjjal elismert és a legfrissebb napi hírek szintjén is aktuális történelmi-politikai dokumentumfilm, A mások csendje, amely a Franco-korszak áldozatainak újraindított jogi küzdelmét dokumentálja.

A fesztivál iránt érdeklődők idén Facebook és Instagram játékon is részt vehetnek, amelyen a budapesti El Asador és a Pata Negra étterembe nyerhetnek vacsorát.