Soós Viktória a ritmikus gimnasztikától Sándor Tímea csapatába igazolt át

BREAKING: Amikor az interjú készül még nem tudtuk, hogy Soós Viktória Pécsett június 4-én, az International Dance Federation Világbajnokságon modern, tánc szóló kategóriában megvédi tavalyi világbajnoki címét. Ezúton gratulálunk neki!

A Sándor Tímea vezette Spirit Dance Company június 15-én 7 órakor a Bethlen Téri Színházban mutatja be a Magányba zárva, illetve a Tónusok című darabját. Ebből az alkalomból beszélgettünk Soós Viktóriával, aki az együttes szólistája.

Honnét az ismeretség és hogyan kerültél a társulathoz?

Ez egy igen érdekes történet, úgy indult, hogy amikor a 2014-es izmiri világbajnokság után befejeztem a ritmikus gimnasztikát (RG), elkezdtem új utakat, lehetőségeket keresni, ahol kamatoztathatom azt a tudást, amit az elmúlt jó néhány év alatt megtanultam a sport által. Nem volt egyszerű átreformálni a testemet, az izomzatomat a táncra. Az RG a tánchoz képest nagyon “merev” sportág. Át kellett állítanom az agyamat a folyamatosságra és lágyságra. Éppen ezért folyamatosan az egyetem után, avagy holtidőben kurzusokat kerestem és elkezdtem járni olyan neves táncpedagógusokhoz, mint például Földi Béla, Kun Vera, Lőrinc Katalin, Király Béla, Grecsó Zoltan… Igy kerültem le egyszercsak Sándor Timihez, akinek az első perctől kezdve megfogott az órája, és elkezdtem járni hozzá rendszeresen. Egy kis idő után pedig már egyre jobban magaménak éreztem a Horton-t, illetve a modern technikát. Sikerült megtalálnom azt a stílust, ami nekem a legjobban fekszik és ami a legközelebb áll a szívemhez. Telt múlt az idő, Timi összeállított egy szóló koreográfiát nekem a Cseh Tamás emlékest versenyre. Soha nem fogom elfelejteni, hogy hazafele a személygépkocsiban kijelentette, hogy társulatot szeretne létrehozni velem. Ekkor még nem igen tudtam pontosan mit takar ez, mert az elszeparált kis RG világomnak a burkában éltem éveken át. De úgy voltam vele, hát legyen. Alig telt el félév és tényleg megalakult a társulat. Timi táncosokat castingolt és belevágtunk egy darabba, melyet iszonyatosan élveztem. Amikor színpadon vagyok és táncolok, önmagam lehetek teljes mértékben, és ezt legfőképpen a Magányba zárva című darabban mondhatom el, amely nagyon közel áll a lelkemhez, így megkönnyíti azt, hogy a nézők felé jól át tudjam adni a mondanivalót. Talán ezért is ért az a megtiszteltetés, hogy szólista lehetek. A másik produkciónkban, amely Tónusok, sokszor állok színpadon, de legfőképpen a csapatommal. Ezt is nagyon szeretem, bár kicsit nehezebb, mert a tánc terén jóval technikásabb. Ebben az az érdekes számomra, hogy a zenét milyen sokféleképpen dolgozzuk fel. Sokszor ugyanolyan hangvételű zenére, egészen más stílusban mozdulunk meg, és egészen máshogyan kell táncolni érzelmileg. Így próbáljuk kifejezi azt, hogy kire, hogyan hat egy zene, és nem könnyű feladat tized másodperc alatt átszellemülni.

Miben más és miben hasonlít a tánc és a sport?

A tánc az maga a művészet. Ha nem szívvel-lélekkel táncolsz és adsz át a mozdulatokkal “mondanivalót”, akkor az egész nem ér semmit. Itt nincsenek érmek, kupák és különböző díjak, amelyeket egy jó produkcióért átvehetsz. A táncban akkor tudod, hogy sikert értél el, ha a közönség felállva tapsolja meg az előadásodat.

Húúú azt, hogy miben hasonlítanak, ha mélyen elgondolkodom, van ami mindkét ágra jellemző: iszonyatos önfegyelem, kitartás és alázat szükséges ahhoz, hogy naggyá válj a művészet és a sport világában. Ha az ember egyszer belevág egy intenzív próbába rájön, élsportolói magasságokba és mélységekbe juthat el, mind fizikai, szellemi, mind érzelmi szinten egyaránt. Továbbá, ahogy egy RG-s sem csak ugrik/forog és dobálja kéziszereit, hanem az előadásmódjára is kap pontot, úgy a táncos sem csak egy gép, aki “ledarálja” a koreográfiát (vagy ha igen, nos akkor baj van). Előadóként mindkét téren komoly önismeretre van szüksége annak, aki kiáll mások elé, hogy pusztán mozgással gondolatot, érzelmet közöljön, egy a verbalitáshoz szokott közegben.

Az 1 év alatt amit tanultál a táncban, azt a sportban, illetve az edzői munkádban fel tudod használni?

Igen abszolút, mindent. Bátran merem mondani, hogy viszonylag sok technikát (forgás, ugrás, előadásmód) sikerült elsajátítanom neves szakmabeliektől, így egészen más szemmel koreografálok már meg egy gyakorlatot, és ez nagyon sokat jelent nekem. Olyan jó látni, amikor megszületik egy koreográfiám, és a gyerek beleviszi mindazt, amit én elképzeltem. Maximálisan megpróbálják átadni a nézőknek, a zsűriknek a mondanivalót.

Én úgy tudom, hogy az RG-t is nagyon magas szinten művelted, milyen eredményeket értél el?

Igen, ez valójában így volt, Maros Réka segítette végig a pályafutásomat a Limes SE versenyzőjeként, ahol tízszeres válogatott kerettag voltam. Országos, Európa- és Világbajnokságokon előkelő helyezéseket értem el. 2017-ben bejutottam az idei Pécsett megrendezésre kerülő Világbajnokságra és több, mint 150 junior és felnőtt szóló/duó versenyző közül kaphattam meg az extra különdíjat is. E cím elnyerésével jogosultságot nyertem a világbajnokság gáláján való fellépésre, valamint a szövetség által támogatott tagok közé is bekerülhettem a magyar delegációba.