Sofia Lundberg: az elveszett nevek füzete

Minden sírkő alatt szeretet nyugszik. Sofia Lundberg: az elveszett nevek füzete c. regénye végigvezeti az olvasót egy fordulatos élet történésein, betekintést engedve mély érzelmekbe, szeretetbe és gyűlöletbe. A történet átível egy hosszú történelmi időszakot, mely nem múlik el nyomtalanul főhőse életéből.

Doris egy Stockholmban élő, igen idős asszony. Egész élete folyamán egy füzetbe jegyezte le barátaival, ismerőseivel, jókkal és rosszakkal kapcsolatos élményeit, véleményét. A füzetben szereplők legtöbbjének neve már áthúzva szerepel, de a velük való találkozás, ismeretség nem merült feledésbe.

A skandináv írónő regénye elénk tárja egy soha el nem múló szerelem történetét is, ez a szerelem valóban a halálig tart. Doris utolsó hónapjainak egyetlen szórakozása élete füzetbe rótt emlékeinek felkínálása Jennynek, halott húga Amerikában élő unokájának. Szeretné, ha a fiatal nő az elveszett nevek füzetén keresztül betekintene az ő életébe, hiszen részben a saját családjáról van szó.  A könyv olvasása ráébreszt, hogy valójában mindenkinek meg kellene keresnie az emlékeit, hogy aztán, ha eljön az ideje, tovább tudja adni az utána következőknek.
Gál Andrea